cultura

El món de la cultura acomiada Anna Lizaran

El portaveu del Teatre Lliure, Guillem-Jordi Graells, assegura que ella “sabia que l'espectacle ha de continuar, és així de dur i així d'esperançador”

Emma Vilarasau, Jordi Bosch, Muntsa Alcañiz, Sergi Belbel, Oriol Broggi, Marta Marco o Maife Gil són alguns dels que ja s'han apropat a Les Corts

“Ella sabia que l'espectacle ha de continuar, és així de dur i així d'esperançador”, ha assegurat el portaveu del Teatre Lliure, Guillem-Jordi Graells, al tanatori de Les Corts, on hi ha instal·lada la capella ardent de l'actriu Anna Lizaran. Companys de professió i família acomiaden la veterana intèrpret, que va morir la nit de divendres a dissabte a Barcelona als 68 anys. Les mostres de condol són constants i a Les Corts s'hi han desplaçats referents dels escenaris catalans com Emma Vilarasau, Jordi Bosch, Muntsa Alcañiz, Sergi Belbel, Oriol Broggi, Marta Marco o Maife Gil. El funeral per Lizaran serà aquest dilluns a les 12 del migdia a porta tancada.

La vetlla ha obert a les 14.00 hores després que ahir a la nit l'actriu rebés llargs aplaudiments d'homenatge en les funcions que es van representar tant al teatre Nacional de Catalunya (TNC) com al Teatre Lliure.

La pluja fa acte de presència al tanatori de Les Corts, a Barcelona, on hi ha instal·lada la capella ardent de l'actriu Anna Lizaran, desapareguda, mentre actors, directors de teatre, familiars i amics acomiaden la veterana intèrpret i en glossen la figura visiblement emocionats. El director del Teatre Nacional de Catalunya -l'últim escenari que va trepitjar Lizaran-, Sergi Belbel, ha explicat que l'actriu va voler assajar per La Bête fins a “l'últim moment i ha afirmat que “l'impacte que deixa al teatre i a la vida és enorme”. Quan a algú li posen el “la” al davant, ha dit Belbel, és perquè és “irrepetible” com Margarida Xirgu, Núria Espert o Rosa Maria Sardà.

També molt emocionada, Vicky Peña ha confessat que està encara “commocionada pel cop” i ha qualificat Lizaran de “molt gran, molt rica, molt generosa, i que connectava estupendament” amb el públic. N'ha lloat la valentia per impulsar “aventures” com Els Comediants o el Teatre Lliure i ha lamentat que es perdi “la lucidesa i la companyia” de la dama del teatre català.

La força de Lizaran als escenaris ha servit al portaveu del teatre Lliure, Guillem-Jordi Graells, per explicar que s'ha perdut una part de “l'esperit del lliure”. “Encoratjadora, emprenedora, decidida”, Lizaran va ser una de les impulsores d'aquest espai de Gràcia i “es va guanyar ella sola la força per convèncer-nos” de la seva capacitat escènica. “De la comicitat i la pallassaria fins al drama”, les mil i una cares de Lizaran van convertir-la, diu, “en una autèntica capdavantera. “Seríem traïdors amb ella si no tiréssim endavant”, i és per això que dimecres s'estrenarà al Lliure Blackbird, i l'obra que li escrivia Pau Miró a mida, si ho vol l'autor del text, ha matisat Graells, l'interpretarà una altra actriu. “Ella sabia que l'espectacle ha de continuar, és així de trist però així d'encoratjador”.

També ha acompanya la família el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ha qualificat la desaparició de Lizaran de “gran pèrdua”. Pel conseller, Lizaran “ha contribuït com ningú a fer gran la cultura” catalana. En destaca que era garantia “d'una gran aportació, d'un gran personatge” dalt dels escenaris i li agraeix el caràcter “superlatiu” que ha atorgat a papers principals d'espectacles al Teatre Nacional o al Lliure. Des de primera hora del migdia el món de la cultura s'ha desplaçat fins al tanatori de Les Corts per acomiadar Anna Lizaran. El funeral es farà aquest dilluns al migdia a porta tancada per desig de la família.