Política

Missatge de diàleg

El president de la Generalitat s'entrevista amb el rei amb la intenció d'enviar un senyal de la voluntat d'entesa amb Espanya en el procés cap a l'estat propi

Mas li planteja la necessitat de redistribuir els objectius de dèficit

Amb posat seriós. És com va rebre ahir el rei el president de la Generalitat, Artur Mas, en la visita a La Zarzuela després de la seva reelecció com a president de la Generalitat. Era l'aniversari de Mas i, més enllà d'una visita protocol·lària, el cap de l'executiu català pretenia explicar-li el nou rumb emprès pel govern català, que posa el dret a decidir en el centre de l'acció política i amb l'horitzó d'una consulta sobiranista el 2014. Un viratge iniciat, de facto, amb la declaració de sobirania aprovada en el primer ple de la nova legislatura, la setmana passada, i que el monarca espanyol ha censurat des del primer moment. Mai amb una referència explícita als plans catalans, però sí amb apel·lacions a la unitat de tots els espanyols.

Poca cosa va transcendir d'una reunió d'uns 45 minuts. Mas hi anava amb esperit de diàleg, tal com va comentar moments abans de trobar-se amb Joan Carles I (encara amb crosses). “L'entrevista tenia aquest propòsit: donar un senyal clar de la voluntat de diàleg i entesa, i si aquestes accions tenen una base constructiva i pedagògica, molt millor”, certificava Mas al vespre en el lliurament del premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes, atorgat a l'escriptora Sílvia Soler. “Anar a explicar-nos ho haurem de fer sempre”, hi afegia el president. La combinació de la qual va parlar Mas suma també “fermesa en les conviccions i els projectes”.

A banda d'enviar un senyal inequívoc de la voluntat de diàleg de Catalunya vers Espanya en el procés cap a l'estat propi, en la trobada Mas també va plantejar al monarca la reivindicació liderada per la Generalitat perquè es redistribueixin els objectius de dèficit entre l'Estat i els territoris. El mateix dia que va transcendir que el conseller d'Economia ha enviat una carta a la Comissió Europea amb la petició, el president català va defensar davant del monarca espanyol que “és just que es reparteixi aquest esforç [d'ajustament del dèficit] d'una manera més equilibrada i proporcional” per corregir “l'important desequilibri actual”. Si es manté l'actual distribució, els territoris, avisava, “poden quedar sense aire suficient” per garantir l'estat del benestar.

La reunió amb el monarca és la prèvia a la que el president català ha de mantenir amb el seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, en una data encara sense concretar. Serà la primera trobada oficial dels dos dirigents, després de coincidir en la inauguració del TAV entre Barcelona i Figueres.

LES FRASES DE MAS

Anar a explicar-nos ho haurem de fer sempre. Ho farem millor o pitjor, però sempre sobre la base de la fermesa dels nostres projectes
És fonamental i just que es reparteixi aquest esforç [de reducció del dèficit] de manera més equilibrada i proporcional

Esquerra desconfia del monarca

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va ressaltar ahir que les reunions amb representants de l'Estat espanyol “no serveixen per res”, en referència a la trobada entre el president de la Generalitat i el rei d'Espanya. “Els governs espanyols incompleixen permanentment els seus compromisos”, va ressaltar. Malgrat tot, es va mostrar partidari que Artur Mas es reuneixi amb “tothom i a tot arreu”. Aquest, però, no va ser l'únic punt de fricció entre CiU i ERC que va aparèixer ahir. El líder dels republicans va ressaltar que faran front al govern català si “avança perquè la sanitat pública estigui gestionada per empreses privades amb afany de lucre”. Amb aquestes paraules es referia a la privatització aprovada recentment pel que fa a la gestió de l'àrea bàsica de salut de l'Escala. “Si hi ha una votació parlamentària, serem fidels al nostre programa electoral i als electors”, hi va afegir. En aquest mateix sentit, va remarcar que no està en contra que hi hagi un sistema privat paral·lel al públic, sinó de l'existència d'empreses que es vulguin lucrar d'aquesta dualitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.