Política

Glòria Plana i Ignasi Thió pleguen dels càrrecs al PSC pel no al dret a decidir

Discrepen que el grup parlamentari socialista no fes costat al procés i anuncien que des de la militància lluitaran per fer canviar el seu partit

El secretari d'organització del PSC a les comarques gironines, Ignasi Thió, i la viceprimera secretària del partit a Girona i secretària de polítiques socials a l'executiva, Glòria Plana, van renunciar ahir a tots els seus càrrecs orgànics perquè discrepen del vot en contra del dret a decidir que el seu partit va fer al Parlament de Catalunya. Els dos polítics van comunicar la seva decisió al seus companys ahir a la tarda, durant l'executiva.

Segons Plana, que és a més regidora a l'Ajuntament de Girona i consellera comarcal del Gironès, el fet que el seu grup parlamentari apostés per votar contra el dret a decidir i el sobiranisme ha estat el detonant final d'un procés personal de reflexió que va iniciar ara ja fa temps. “El que ha prevalgut és el meu pensament intern i no entrar en conflicte amb la coherència política, reflexió que es va iniciar durant les darreres eleccions al Parlament”, explica Plana.

Punt d'inflexió

En aquell moment, segons la socialista, el seu partit no va fer prou autocrítica i el descens de CiU “només va suavitzar la derrota del PSC, que va ser històrica”. Per això es va “replantejar què havia de fer, i més quan ja es veia que no preníem partit pel dret a decidir”. Plana creu que és imprescindible fer les coses ben fetes, però amb matisos: “Jo sóc jurista, i legalment es poden bastir moltes coses, i aquesta n'era una”. Plana va parlar amb el primer secretari de la federació del PSC, Juli Fernández, i va deixar temps per treballar des dels òrgans del partit una vessant més catalanista del PSC, que finalment no s'ha acomplert.

La reflexió d'Ignasi Thió és la mateixa, a grans trets. El fins ahir secretari d'organització considera que el PSC sempre ha estat un partit catalanista. Per això, i després de la votació al Parlament va tenir “problemes per justificar el sentit negatiu del vot en l'àmbit nacional”. Segons Thió, durant les eleccions al Parlament va mirar de convèncer molta gent que els votés perquè “el PSC era un partit de gran radicalitat democràtica, que estava favor del dret a decidir”. Per això creu que la decisió ha estat errònia: “S'hagués hagut de votar ‘sí', però en un sentit crític, argumentant que el procés s'havia fet malament i deixant clar el nostra pronunciament a favor del dret a decidir i de suport al procés.”

LES FRASES

El que ha prevalgut és el meu pensament intern i no entrar en conflicte amb la coherència política
Glòria Plana
exviceprimera secretària de l'agrupació del psc a girona
Personalment vaig tenir problemes per justificar el sentit negatiu del vot en l'àmbit nacional
Ignasi Thió
exsecretari d'organització del PSC a les comarques gironines

“No qüestiono el meu primer secretari”

El primer secretari del socialistes gironins, Juli Fernández, era partidari en principi de votar a favor del dret a decidir al Parlament i, posteriorment, de l'abstenció. Finalment,i per disciplina de vot, va votar-hi en contra. Aquest fet, i segons Thió, no obre cap fractura entre ell i el seu primer secretari. Inicialment, Thió i Fernández van pugnar per la primera secretaria de les comarques gironines, que va guanyar per molt poc marge el segon. Segons el fins ara secretari d'organització, la relació entre tots dos ha estat molt bona i han format un bon equip. De fet, tant Glòria Plana com Ignasi Thió, que es defineixen com a socialistes, tenen la intenció de continuar com a militants, i des dels càrrecs que tenen, ara ja fora de l'organització, defensar la necessitat del gir catalanista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.