cultura

Cap a un nou mecenatge

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, anuncia la creació d'una fundació per buscar recursos privats i un pla de xoc per augmentar la demanda cultural

El conseller ha qualificat de “fortíssima pedregada” les retallades del ministeri

Davant la situació d'ofegament econòmic que pateix l'administració, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, té clar que s'han de “buscar diners sota les pedres”. Per això, ahir en la seva primera compareixença davant la comissió de Cultura del Parlament d'aquesta legislatura, Mascarell va anunciar que s'està treballant en la creació d'una nova fundació, que s'anomenarà Catalunya Cultura, per aconseguir recursos privats per al sector. La nova fundació es crearà per “millorar” tot allò relacionat amb el mecenatge de les empreses catalanes, en un moment de crisi econòmica global i en què el govern espanyol encara no ha aprovat una nova llei de mecenatge.

El titular de Cultura també va anunciar un “pla de xoc” per incrementar la demanda cultural a Catalunya, que vol aplicar en els mesos vinents, en part per l'increment de l'IVA al setembre i el seu “efecte devastador sobre el sector cultural, en què la realitat ha superat totes les previsions”.

Davant el descens del nombre d'espectadors tant als teatres de Barcelona (del 24,6%) com als de comarques, el conseller creu que cal executar un programa específic perquè els ajuntaments tornin a contractar tant grups teatrals com musicals o de dansa. En aquest sentit, ha asseverat que es “posaran recursos” perquè es pugui “dinamitzar” la contractació del major nombre de companyies possible.

Mascarell va reconèixer que la Generalitat ha reduït prop d'un 25% les seves aportacions a les grans infraestructures culturals catalanes, però ha qualificat de “fortíssima pedregada” la reducció del ministeri, que segons els seus càlculs és d'un 45%, i “té la previsió de reduir fins al 69% en les denominades activitats recurrents”. En aquest sentit, el conseller ha lloat la gestió que estan duent a terme els principals gestors culturals catalans en aquestes circumstàncies.

Mascarell també ha anunciat que està a punt de signar un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona per “clarificar les funcions de cada administració i qui tindrà la preeminència a cada lloc”.

Sala Tallers

Pel que fa al tancament de la sala Tallers del TNC, la diputada d'ICV Dolors Camats va retreure al conseller aquesta mesura, que “tindrà un cost social inassumible”. “És una mala solució però l'única possible”, va respondre el conseller Mascarell.

Santa Mònica, la “factoria sensible”

L'Arts Santa Mònica es reorientarà i es convertirà en un laboratori d'idees com a punt de confluència de la creativitat i serà un generador de continguts que circulin pel territori i internacionalment. Així ho va avançar ahir Ferran Mascarell, durant la seva compareixença, en què va afegir que es donarà “força i continuïtat” al seu accent creatiu. “Serà el lloc de referència, de debat i d'idees, sobre els reptes creatius dels nostres temps”, va especificar Mascarell.

El centre de la Rambla, concebut com un espai interdisciplinari, es convertirà en una “factoria sensible” i de networking on els creadors es posaran en contacte amb emprenedors i patrocinadors. Dirigit per Vicenç Altaió, l'any passat el Santa Mònica ja va anunciar que havia de convertir-se en un centre més connectat amb les indústries culturals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.