Empreses

De les fórmules magistrals a la parafarmàcia

Fundada al segle XIX, la històrica farmàcia Serentill de Badalona ha anat evolucionant per poder sobreviure.

L'aposta de fa vint anys per la dermocosmètica i la dietètica ens ha permès seguir

La farmàcia Serentill enfonsa les seves arrels al segle XIX, sempre lligada a Badalona. L'iniciador del negoci va ser Eduard Serentill Tebé, besavi de l'actual propietari, que l'any 1888 es va associar amb el doctor Vergés, que tenia l'oficina de farmàcia a Dalt de la Vila, al nucli antic de Badalona. Des d'allà el negoci va passar per alguns dels carrers més cèntrics per acabar arrelant al número 23 del carrer de Mar, el rovell de l'ou de la ciutat. Des dels seus orígens fins a l'actualitat, el negoci ha estat en mans de la mateixa família. Pel local del carrer de Mar hi han passat el fill del fundador, Salvador Serentill i Costa, que va arribar a ser alcalde de Badalona, i el seu fill, Eduard Serentill i Domènech, especialista en anàlisis clíniques que feia a la rebotiga. L'actual propietari, Salvador Serentill i Tost, va agafar les regnes de la farmàcia el 1992 de mans del seu pare. L'any següent va apostar per ampliar-la amb productes de parafarmàcia i es va especialitzar en dermocosmètica i dietètica en un moment en què la majoria de farmàcies seguien centrades en els medicaments de prescripció. Per fer-ho, va fer créixer la plantilla d'aquell moment fins a sis persones, que es van formar i especialitzar per assessorar els clients sobre els diferents productes que venen. Aquesta aposta els ha permès estar més ben posicionats per sobreviure a la davallada de les vendes de medicaments i els endarreriments en els pagaments de l'administració dels darrers temps. Ara la meitat de la facturació correspon a productes de parafarmàcia.

L'actual propietari atribueix l'èxit de l'aposta al fet de trobar-se en el carrer més comercial de la ciutat. Pel carrer de Mar cada dia hi passen milers de persones. La façana de marbre i el mobiliari modernista de la farmàcia Serentill destaquen per sobre de les botigues de franquícia que hi ha al voltant. I és que l'aspecte actual de la botiga és fruit de la reforma que s'hi va fer l'any 1923, que va anar a càrrec de Joan Amigó i Barriga, un dels arquitectes referents del modernisme badaloní. Des dels anys vuitanta, quan es va fer una reforma que va mantenir l'aspecte modernista, la farmàcia forma part del catàleg municipal de monuments d'interès local. Al seu interior destaquen les prestatgeries modernistes, els pots de ceràmica antics i els taulells de marbre. A la rebotiga hi ha un petit museu que és tot un recorregut per la història de la farmàcia, amb peces tan preuades com un alambí que s'utilitzava durant el segle XIX per fer les destil·lacions de plantes per obtenir essències aromàtiques.

Amb més de cent anys d'història, els canvis a la farmàcia han estat evidents. S'ha passat de despatxar fórmules magistrals a vendre tractaments capil·lars per frenar la calvície o cremes anticel·lulítiques. De tota manera, Serentill explica que de fórmules encara se'n fan una o dues cada dia i que l'essència del negoci, el tracte directe amb els clients i la capacitat per assessorar-los, s'ha mantingut constant. Ell es troba al capdavant d'un grup de treballadors que sumen l'experiència de molts anys treballant a la farmàcia. “És important que el personal arribi a conèixer bé el que vol la clientela i als compradors els agrada trobar les mateixes cares darrere del taulell”, explica.

A la farmàcia hi arriben clients de diferents punts de la ciutat que la tenen com a establiment de referència, als quals s'atén durant tot el dia des que la farmàcia va optar per mantenir un horari d'obertura ininterrompuda tretze hores al dia, sis dies a la setmana. Durant un temps s'havia obert set dies a la setmana tots els dies de l'any, però el propietari va decidir canviar la fórmula per donar un respir als treballadors, que acusaven el desgast d'haver de treballar els dies festius.

Salvador Serentill reconeix que les farmàcies no passen ara el seu millor moment, però aplaudeix mesures de l'administració com la de l'euro per recepta, que creu que hauria de tornar. “Ha servit per racionalitzar el consum i per equilibrar la despesa farmacèutica, encara que la posada en funcionament va ser un caos”, manté.

Tot i que els fills de l'actual propietari són massa petits per poder vaticinar si hi haurà una cinquena generació al capdavant del negoci, la farmàcia modernista i la família Serentill formen ja part de la història de la ciutat.

al rovell de l'ou

Tot i que el negoci ha canviat d'ubicació, sempre ha estat al centre de Badalona. A la imatge, Salvador Serentill i Costa, avi de l'actual propietari, a la porta de la farmàcia

peces de museu

L'any 1924 s'hi van fer unes reformes que li van donar l'aspecte modernista que encara conserva en l'estructura i en el mobiliari que encara es fa servir

història de l'ofici

La farmàcia s'ha mantingut en mans de la mateixa família durant quatre generacions que han vist com l'ofici anava evolucionant i s'han sabut adaptar als nous temps

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De les fórmules magistrals a la parafarmàcia

Publicat a