Successos

judicial

Les càmeres del banc el capten, però ell no s'hi veu

Juan Vicente Chacón s'enfronta a 23 anys de presó acusat d'haver atracat amb una pistola dos bancs a Tossa i Llagostera

Nega els fets i diu que no es reconeix en el vídeo que el delata

Juan Vicente Chacón Chacón no va reconèixer ahir durant el judici a l'Audiència de Girona ser l'autor de dos atracaments que es van produir el 2005 a Tossa de Mar i Llagostera. De fet, no es reconeix ni en les imatges que van captar les càmeres de seguretat d'una de les entitats bancàries el dia dels fets ni en l'àlbum de fotos de delinqüents habituals que tenen els Mossos d'Esquadra. La fiscal demana 23 anys de presó per a l'acusat, per haver atracat, armat amb una pistola, les dues sucursals bancàries. Chacón va assegurar davant del tribunal que no ha visitat mai Tossa, i que a Llagostera hi ha anat alguna vegada de pas; per tant, no és possible –diu– que ell cometés els atracaments. Els Mossos van enxampar l'acusat de casualitat durant un control policial de trànsit d'alcoholèmia, mentre ell feia mitja volta per no ser detectat. Un cop aturat per la policia, els agents van localitzar brides de plàstic, cinta aïllant, cordes i altres estris al maleter del seu vehicle. En aquest sentit, Chacón es va defensar assegurant que els policies van trobar aquell material perquè ell treballava d'electricista i cobrava en negre perquè durant aquella època era un fugitiu de la justícia i no volia ser detectat. Durant el judici, la defensa de l'acusat es va queixar que els mossos li van imputar 27 robatoris, però que finalment només l'han pogut portar a judici per tres (els atracaments a Tossa i Llagostera, i un altre robatori pel qual ja està complint condemna).

El primer cas d'atracament que se li imputa va tenir lloc el 14 de febrer del 2005. Vestit amb un casquet i una bufanda perquè no el reconeguessin, l'acusat, a dos quarts de vuit del matí, va abordar presumptament el director d'una oficina del Banco Zaragozano, situada al número 17 del carrer Pou de la Vila de Tossa de Mar. Quan l'home es disposava a entrar, li va donar una empenta per l'esquena i, ja a l'interior, el va intimidar amb l'arma. Li va posar la pistola al pit i el va obligar a desconnectar l'alarma. Es van dirigir després a la caixa forta i va ordenar al denunciant que l'obrís. En vista de les amenaces de Chacón, la víctima va seguir les seves ordres. La caixa forta, però, estava configurada perquè s'obrís amb un retard d'uns deu minuts i, mentre esperaven, un altre empleat va accedir al banc. Quan l'acusat el va veure, el va atemorir mostrant-li la pistola. També li va dir cridant: “Entra cap a dins, que, si no, li engego un tret al teu company.” El va fer anar a la zona del mostrador i, just a continuació, li va exigir que s'assegués a l'habitació on eren ells. Un cop oberta la caixa forta, es va apoderar dels 17.355 euros que contenia, que estaven fraccionats en monedes. I, ja amb el botí, va agafar unes brides de plàstic, va lligar de mans i peus el director i l'altre treballador a les cadires on estaven asseguts, i va fugir.

Vuit mesos després, Chacón va tornar a protagonitzar un episodi similar. El 28 d'octubre del 2005, a dos quarts de vuit del matí, i, aquest cop a cara descoberta, va empentar el director d'una sucursal de Caixa Penedès situada al carrer Àngel Guimerà de Llagostera. Quan l'afectat estava a punt d'entrar a la segona porta de l'entitat, Chacón va treure la pistola, que la policia no va aconseguir localitzar. Mentre empenyia el responsable de l'oficina cap a dins, també li va advertir: “No et vull fer mal. Això és un atracament.”

Amb les mans buides

Li va requerir que desconnectés l'alarma i que encengués els ordinadors “per poder treure diners del caixer”. El director, però, li va assegurar que no sabia de quina manera es duia a terme aquesta operació. L'imputat li va respondre que no se'l creia i li va propinar un cop al cap amb la culata de l'arma. Li va repetir, no obstant això, que no tenia intenció de fer-li mal, mentre l'anava conduint cap a la caixa forta. El director va insistir que no sabia la combinació i que tardava uns vint minuts a obrir-se. Chacón el va amenaçar aleshores que el lligaria al lavabo. El va col·locar de cara a la paret, li va posar brides als canells i el va deixar subjectat en una canonada. Va marxar de l'habitació, va tancar la porta i es va escapar amb les mans buides.

Durant el judici, dos dels tres empleats que van ser víctimes d'atracaments van reconèixer l'acusat, i el mosso que va instruir el cas assegura que “no hi ha cap dubte” que es tracta del responsable dels atracaments. El judici ha quedat vist per a sentència.

LA XIFRA

17.355
euros
s'hauria endut del Banco Zaragozano de Tossa. En canvi, de Llagostera, no es van poder endur res.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.