Economia

Els bancs de Xipre continuaran tancats fins al proper dimarts

Els xipriotes continuen acudint als caixers automàtics per retirar diners

El govern busca l'ajut de Rússia per evitar la fallida del sistema financer després de rebutjar el rescat europeu

Els bancs xipriotes no reprendran la seva activitat fins el proper dimarts. Les entitats financeres, que no han obert en tota la setmana, continuaran tancades el dijous i el divendres i el dilluns és festiu.

El govern de Xipre ha explicat en un comunicat que després del rebuig del Parlament al projecte de llei que imposa una taxa als dipòsits “es considera necessari, per raons d'interès públic i amb la finalitat de garantir l'estabilitat financera” declarar festius per a la banca el 21 i el 22 de març. La nota precisa que no es portarà a terme cap operació bancària almenys fins al proper dimarts, ja que el dilluns 27 és festiu a Xipre.

El Parlament va tombar ahir amb el vot en contra de tota l'oposició i l'abstenció del partit del govern el projecte de llei que aplicava una quitança als dipòsits bancaris per recaptar 5.800 milions d'euros.

Aquesta mesura, que ha provocat el tancament de les entitats xipriotes durant tota la setmana, era una de les condicions acordades pel govern amb la troica –la Comissió Europa, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional– per rebre una ajuda de 10.000 milions d'euros per rescatar el sistema financer.

Mentrestant els ciutadans xipriotes continuen acudint als caixers automàtics per retirar diners, tot i que ja no es formen cues com les del passat dissabte, quan després de saber-se que l'Eurogrup havia aprovat una taxa als dipòsits privats molta gent es va afanyar a retirar els 1.000 euros que els caixers permeten retirar per dia.

Ajut de Rússia

Després de rebutjar els termes del rescat ofert per la Unió Europea, el govern de Xipre ha demanat aquest dimecres un nou préstec a Rússia aquest dimecres per evitar la fallida financera.

El ministre de Finances de xipriota, Michael Sarris, ha explicat que no havia arribat a un acord en la seva primera reunió amb el seu homòleg rus, Anton Siluanov, a Moscou, però que les converses continuaran. El ministeri de Finances de Rússia ha explicat que Nicòsia ha sol·licitat 5.000 milions d'euros addicionals, a més d'una extensió de cinc anys i de menors interessos sobre un préstecs ja existent de 2.500 milions d'euros.

El fet que el ministre d'Energia de Xipre, George Lakkotrypis, també es trobi a Moscou, oficialment per una fira de turisme, ha donat peu a rumors sobre que l'accés a les reserves de gas podria estar sobre la taula com a part d'un acord per l'ajuda russa. Xipra ha trobat grans jaciments de gas en les seves aigües properes a Israel.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.