Política

ERC evita parlar de la UE en la pregunta de la consulta

La proposta dels republicans és: “Vostè creu que Catalunya hauria de ser un estat independent?”

CiU exigeix als republicans que no es precipitin en la formulació i fa una crida al consens

“Vostè creu que Catalunya hauria de ser un estat independent?”. Aquesta és la pregunta que s'hauria de formular en la consulta, segons Esquerra, i que ha fet pública la secretària general, Marta Rovira, en una entrevista a Vilaweb. Els republicans fan un redactat molt semblant als plantejaments d'Escòcia –en el seu cas, la qüestió és: “Escòcia hauria de ser un país independent?”– i eviten parlar de la Unió Europea. Aquesta posició encaixa amb els dubtes que últimament està mostrant ERC sobre si a una Catalunya independent li convindria estar dins del marc europeu i l'euro. El president d'ERC, Oriol Junqueras, que com a exeurodiputat sempre havia estat un europeista convençut, ha adoptat el discurs contrari arran de la crisi de Xipre i s'ha passat al bàndol dels euroescèptics.

Rovira defensa aquest tipus de pregunta perquè és “concisa” i no hi ha marge d'error. Només s'hi pot respondre “sí” o “no”. Precisament, aquesta setmana Junqueras s'ha mostrat disposat a entrar al govern de Mas sempre que es posi una data a la consulta “com més aviat millor” i també es formuli una qüestió “clara”.

En aquest sentit, l'executiu ha expressat més d'un cop que no té cap “opinió prefixada” sobre el contingut de la pregunta, tot i que fonts de CDC remarquen la importància que hi figuri l'opció de l'estat propi.

L'any passat, però, Artur Mas va indicar que un redactat podria ser: “Desitja vostè que Catalunya sigui un nou estat de la UE?”. Des de llavors els nacionalistes no han volgut entrar a fons en aquest camp i dimecres el mateix portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va exigir a ERC que no es precipiti a decidir com ha de ser la pregunta, perquè s'ha de buscar el “consens” i escoltar els experts del Consell de Transició Nacional. “No entrem ni en tacticismes ni en «a veure qui corre més»”, va remarcar.

Això sí, Turull va afegir que ells també són de l'opinió que l'enunciat ha de ser “clar” i “nítid”.

Una altra formació que s'ha definit és el PSC. Pels socialistes la formulació ideal seria: “Catalunya hauria de ser un país independent?”, que és un calc de la d'Escòcia. Els de Pere Navarro insisteixen que el referèndum ha de ser legal i pactat amb l'Estat.

Modificacions a Escòcia

La redacció de la pregunta no és un aspecte trivial, al contrari. El govern escocès, fins i tot, la va haver de reformular després de les exigències de la comissió electoral que vetlla pel procés. En un primer moment, Alex Salmond va suggerir que es preguntés: “Vostè està d'acord que Escòcia hauria de ser un país independent?”. Però es va considerar que era un enunciat massa tendenciós i que podia incitar a votar “sí”. “La seva formulació pot induir a votar favorablement perquè en buscar l'acord es dóna per fet que la independència és bona”, va remarcar el comissari electoral, John McCormick. Per això es va optar per una fórmula més “neutra”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.