Política

ERC planteja la insubmissió fiscal per evitar retallades

Junqueras insisteix que és impossible avalar un pressupost amb un ajust de 4.800 milions

Mas reclama un acord parlamentari per aprovar els comptes encara que aquests siguin “incòmodes”

El president d'ERC, Oriol Junqueras, es nega rotundament a signar un pressupost que inclogui “retallades impossibles d'aplicar” i ahir reblava el clau en afirmar que fins i tot es planteja la desobediència fiscal si finalment cal agafar les tisores. De fet, des d'ERC “ens plantegem qualsevol cosa que salvi la nostra gent i el nostre país”, hi va afegir durant una entrevista a Ràdio 4.

El dirigent republicà es referia a l'ajust de 4.800 milions que suposaria haver de complir el sostre de dèficit del 0,7% que a hores d'ara imposa el govern espanyol. Abans-d'ahir, però, Junqueras ja va fer extensible el seu rebuig al pressupost si la retallada fos, fins i tot, menor, d'uns 3.200 milions, en cas que l'executiu català aconseguís que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, flexibilitzés el topall del dèficit i el situés en l'1,5%.

La raó de la seva negativa és clara: “No hauríem de retallar res si els impostos que paga Catalunya els decidíssim els catalans.” I ho va exemplificar amb el fet que l'any passat els catalans van pagar en impostos 32.000 milions d'euros i l'Estat només va retornar 19.000 milions. A més a més, Junqueras va ser molt crític amb la resta de diners que es queda l'Estat, ja que, segons el dirigent, els “malgasta”. “En dues setmanes el Ministeri de Defensa es gasta el pressupost d'un any de les universitats catalanes”, va assegurar el republicà. Si la posició d'ERC pot acabar per fer miques el pacte de governabilitat amb CiU no és un tema que preocupi gaire el dirigent republicà. “El més important és no posar en perill tot el país”, assegurava Junqueras, que va fer una llista del que suposaria una retallada de 2.000 milions. “Hauríem de tancar els sis hospitals i les sis universitats més grans del país i acomiadar la plantilla de mossos i bombers”, va afirmar. “És injust i indigne”, va reblar el president d'Esquerra.

“Emergència nacional”

Poques hores abans de les declaracions de Junqueras, el president de la Generalitat, Artur Mas, insistia a reclamar el suport de totes les forces polítiques, sobretot d'aquelles que comparteixen “els valors de la catalanitat i de país”, davant la situació del país que va qualificar d'“emergència nacional”.

Per Mas, el repte és poder aprovar uns comptes malgrat que siguin “incòmodes i impopulars”. Contràriament a això, Mas va assegurar que “l'onada ens passa per sobre i ens enfonsa”. El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, més moderat, va restar importància al fet que encara no hi hagi acord, perquè “no hi haurà pressupost” fins que Montoro fixi el topall de dèficit.

Tanmateix, ahir el president Mas va continuar sense rebre els suports necessaris per tirar endavant els comptes. A la negativa ferma d'ERC, també s'hi va afegir la del PSC, aquesta vegada a través del primer secretari, Pere Navarro, que va reclamar a Mas un “ajornament” de l'agenda sobiranista i “un gir radical” de les polítiques. El líder socialista va admetre que “estem molt lluny” d'arribar a un pacte, perquè “no ens donen marge”.

La indisciplina de Sánchez-Camacho

L'escarransit finançament que rep Catalunya és motiu perquè fins i tot la presidenta de PP, Alícia Sánchez-Camacho, portés ahir fins al límit la seva defensa d'un model singular per a Catalunya. La presidenta va assegurar que no descarta “trencar la disciplina de vot del seu partit” si no s'accepta la proposta dels populars. “El defensaré fins al final i valoraré totes les conseqüències”, va sentenciar. Sánchez-Camacho també va criticar la “poca serietat” d'ERC, que no accepta els comptes quan tenen un pacte amb CiU.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.