Política

ICV fa una crida a superar la fragmentació per formar una alternativa d'esquerres

Herrera i Camats clamen per la unitat dels progressistes

Volen teixir amb partits i moviments socials un front que planti cara a les polítiques d'austeritat

Joan Herrera va parlar d'esdevenir un “tronc” i Dolors Camats, de transformar-se en “fil”. Eren dues metàfores per a una única crida, la dels nous coordinadors nacionals, per fer créixer o teixir, a l'entorn d'Iniciativa, forces, plataformes i moviments d'esquerres i formar una alternativa a les polítiques d'austeritat. Un front que pugui derivar, fins i tot, en una candidatura electoral “capaç de protagonitzar un canvi de règim i un procés constituent”, en paraules d'Herrera.

La desena assemblea dels ecosocialistes es va tancar ahir a Viladecans amb el que els dos colíders van batejar com a “convocatòria per a un nou país”. “Cal un bloc social i polític i, per què no, electoral, per ser alternativa”, proclamava el colíder dels ecosocialistes. El combat, alertava, es desenvolupa en quatre fronts: per derrotar les polítiques d'austeritat, exercir el dret a decidir, desenvolupar una nova política “que recuperi la democràcia” i establir una nova relació amb Europa.

Els objectius, fàcilment compartibles en un moment en què partits i moviments socials expressen cada cop més el seu malestar per les polítiques d'austeritat, requereixen un procés amb altes dosis de generositat, alertava Camats. “Hem de ser capaços de sumar des dels projectes de cadascú però sabent que hi ha una cosa més gran que ens ha de fer treballar plegats.”

La crida dels ecosocialistes va tenir una primera resposta en el mateix congrés. L'economista i, junt amb Teresa Forcades, impulsor de Procés Constituent, Arcadi Oliveres, va obrir la porta a explorar algun tipus de col·laboració. “Vosaltres i nosaltres som el mateix”, afirmava Oliveres, que va defensar sargir “una plataforma electoral conjunta per a les eleccions al Parlament”. En el públic, també hi havia Pere Navarro i Joan Ignasi Elena (PSC), Ernest Maragall (Nova Esquerra Catalana) i Joan Tardà (ERC), entre d'altres.

Nova generació

La cloenda tancava un congrés plàcid per a Iniciativa, que ha oficialitzat el pas endavant de la generació dels 70 al capdavant de la formació, un relleu que es visualitza amb la direcció bicèfala d'Herrera i Camats, tots dos coordinadors generals. Substitueixen Joan Saura . Ahir , van retre-li un petit homenatge i també a Jaume Bosch i Jordi Guillot, ja que si bé els tres estaran a l'executiva, han perdut pes.

El dret a decidir, el més debatut

De totes, la proposta de resolució del dret a decidir va ser la que va suscitar més debat en l'assemblea d'Iniciativa. El text es va aprovar, però va rebre 11 vots en contra i 43 abstencions. La resolució aposta per fer una consulta en què es dirimeixi si la voluntat dels catalans “és constituir o no Catalunya en un estat propi que pugui decidir lliurement la seva relació amb l'Estat espanyol”, ja sigui a través d'un model federal, confederal o de la independència. A més d'aquesta, el congrés va aprovar 25 resolucions més, entre les quals hi ha les que demanen l'anul·lació del concurs públic que privatitza la gestió d'Aigües Ter-Llobregat, solucions per als afectats per les preferents i reivindicar el dret a l'habitatge.

La ponència política, que defineix l'estratègia d'ICV per als propers anys, va ser avalada gairebé per unanimitat, sols amb sis abstencions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.