Catalunya Banc es desprèn de les oficines no catalanes
Posa a la venda, obligat per Brussel·les, 316 sucursals repartides per tot el mercat espanyol
El procés es farà mitjançant el trossejament per àrees de tot el paquet
Banc Sabadell, interessat en la xarxa de Madrid
Un cop tancada la fallida subhasta, Catalunya Banc ha posat en marxa el procés de reestructuració a què l'obliga Brussel·les després de la injecció pública de 9.084 milions d'euros. Una reestructuració que inclou la reducció de la plantilla –en fins a 3.000 persones d'un total de 7.000– i el tancament d'oficines –més de 450 de 1.187– per limitar la seva activitat exclusivament al mercat català. I, precisament, en aquest últim punt és per on es començarà a aprimar Catalunya Banc.
L'entitat presidida per Adolf Todó va anunciar ahir la posada a la venda de la seva xarxa comercial fora de Catalunya. Es tracta de 316 oficines repartides pel conjunt del mercat espanyol, encara que amb una presència més destacada al País Valencià (77 sucursals) i Madrid (113), i amb un volum de negoci –suma de crèdits i dipòsits– de 15.000 milions.
Catalunya Banc ha atorgat al banc de negocis Nomura l'encàrrec de tancar la venda d'aquesta xarxa en l'últim trimestre d'aquest any, un procés que es farà mitjançant el seu trossejament, atesa la impossibilitat de trobar un únic comprador al qual traspassar el paquet complet. Les oficines o els paquets que no puguin ser col·locats hauran de ser liquidats pel mateix Catalunya Banc.
Cal dir, no obstant això, que el tancament de l'oficina és l'última opció, ja que el cost d'una liquidació sempre és superior al cost de traspassar-la a un competidor. L'objectiu de Catalunya Banc és fer el procés sense pèrdues; és a dir, que les controlades pèrdues que poden generar els paquets més deficitaris puguin ser compensades per les zones més atractives, com ara el País Valencià i Madrid.
En aquest sentit, fonts del sector financer van explicar ahir que Banc Sabadell estudia quedar-se amb les 113 oficines de Catalunya Banc a la Comunitat de Madrid. El fort creixement experimentat pel banc català en els últims anys arreu del mercat espanyol ha quedat lleugerament descompensat a Madrid, on ara té 210 oficines –del total de 2.200 del grup– i una quota de mercat que amb prou feines arriba al 5%, una taxa massa petita per a una entitat que aspira a consolidar-se com a quart banc espanyol. De fet, fonts del Sabadell van reconèixer ahir la necessitat de créixer a Madrid, encara que també van puntualitzar que no necessàriament ha de ser mitjançant una compra, sinó amb la simple obertura de noves sucursals. No obstant això, quedar-se de cop les 113 oficines de Catalunya Banc en aquest mercat acceleraria de manera important el procés.
Redimensionament
La venda o el tancament de les oficines no catalanes permetrà a Catalunya Banc reduir la plantilla en 1.500 persones, al voltant de la meitat de la reestructuració de personal que haurà d'afrontar i que es complementarà amb el redimensionament de l'estructura a Catalunya. Un cop conclogui, conservarà al voltant de 700 oficines a Catalunya, amb una quota de mercat del 13% i amb un termini fins al 2017 per col·locar-les entre inversors privats, segons les directrius de la Comissió Europea.
D'altra banda, els sindicats SEC, CCOO, la UGT i CSICA han convocat per demà una concentració davant la seu del Banc d'Espanya a Barcelona per manifestar el seu rebuig al pla de reestructuració.
BBVA elimina la marca Unnim
El BBVA ha decidit finalment eliminar la marca Unnim, després de concloure una anàlisi sobre el valor que té la denominació comercial que va aplegar la fusió de les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu. D'aquesta manera, les 406 oficines d'Unnim passaran a partir del 15 de maig a lluir únicament la marca BBVA. El gegant bancari també tancarà 230 oficines al mercat català per evitar duplicitats, un procés que s'allargarà fins al juny de l'any que ve. Un cop tancat, el BBVA tindrà una xarxa de 800 sucursals i dos milions de clients a Catalunya.