Política

La llei de transparència fiscalitzarà el Parlament

La comissió que redacta el nou text legal decideix incloure la primera institució en la norma que controlarà els ens públics

Es crearà un portal únic per informar de contractes, despeses i salaris

Com a administració que rep diners públics, el Parlament també ha d'estar subjecte a control. Arran d'aquesta decisió, acordada de manera unànime pels membres de la comissió que redacten la nova llei de transparència, ahir es va decidir incloure l'òrgan legislatiu en el conjunt d'institucions públiques que, un cop s'aprovi la norma, hauran de retre comptes i donar publicitat detallada d'aspectes bàsics com ara contractacions laborals, salaris i qualsevol tipus de despesa. Els ponents estudien ara com fer-ne efectiu el control, ja sigui a partir del nou text legislatiu o bé amb una modificació del reglament que regula el funcionament de la cambra catalana. L'objectiu és respectar l'autonomia d'aquesta institució, que ara per ara només fa públics els sous que reben els diputats.

Paral·lelament a la inclusió del Parlament, ahir també es va decidir la creació d'un portal únic a internet en què totes les administracions que estiguin sota el control de la nova llei –Generalitat, diputacions, ajuntaments i empreses públiques– hauran de donar publicitat dels esmentats tràmits.

“Hem d'aconseguir un canvi de mentalitat: informar de qualsevol tràmit ha de formar part dels hàbits de les administracions públiques”, assenyalava ahir en sortir de la reunió el diputat del PSC, Joan Ignasi Elena. “L'endemà de la nova llei, el ciutadà haurà de percebre un canvi”, explicava el diputat d'ERC Pere Bosch.

A hores d'ara, els ponents treballen en el redactat a partir d'un text base que van perfilar els serveis jurídics de la cambra catalana la legislatura passada. Si bé l'objectiu de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, era tenir enllestida la nova llei aquest any, les negociacions, que de moment només afecten l'articulat, es preveuen més llargues del que s'havia previst inicialment –s'ha arribat a l'article catorzè, quan la norma conté una norantena de punts– i no serà fins passat l'estiu que es podrà iniciar la compareixença d'experts. Un cop finalitzat aquest tràmit, el text es traslladarà a l'hemicicle del Parlament per al debat i l'aprovació final. Els ponents van coincidir a assenyalar la bona disposició de tots els grups parlamentaris per enllestir la llei, que, entre altres objectius, vol recuperar la confiança del ciutadà en les institucions públiques. A més de la llei de transparència, hi ha en tràmit dos textos legislatius més, referents a la convocatòria de consultes ciutadanes, i una nova llei electoral.

LA XIFRA

4
ponències
sobre la llei de transparència s'han celebrat durant aquesta desena legislatura.

LA DATA

06.2013
Hauria d'estar
enllestit el primer esborrany de la nova llei de transparència.

LA FRASE

La transparència en la contractació pública s'ha de convertir en un hàbit de les administracions
Joan Ignasi Elena
diputat del psc i ponent de la llei de transparència
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.