Societat

Dincat denuncia el retrocés en els drets dels discapacitats

La retallada en serveis d'atenció a les persones i inserció laboral és de 53 milions d'euros

Les entitats avisen que es fan passos enrere i hi ha el perill d'arraconar les persones vulnerables

Dècades de feina per intentar normalitzar la vida social i laboral de les persones amb discapacitat estan a punt d'anar-se'n en orris per les retallades i la crisi econòmica. Així ho van denunciar ahir els responsables de la plataforma Discapacitat Intel·lectual a Catalunya (Dincat), que aplega 310 entitats i representa 30.000 persones, en un acte a l'estació del Nord de Barcelona. “Fem un pas enrere quan no s'havia aconseguit la plena inclusió a la societat i la igualtat d'oportunitats de les persones amb discapacitat intel·lectual”, va plantejar la presidenta de Dincat, Rosa Cadenas.

Les entitats calculen que la retallada que afecta els serveis d'atenció a les persones i la inserció laboral arriben als 53 milions d'euros. I no només això, sinó que entitats i beneficiaris viuen en la incertesa pels pressupostos pendents i els impagaments de les administracions. Com fa un any, quan 15.000 persones es van aplegar a l'Arc de Triomf de Barcelona amb el lema Això sí que no, si ens retalleu, ens abandoneu, amb la mobilització d'ahir van tornar a fer front comú per denunciar que les decisions polítiques comporten un deteriorament de les condicions de vida d'un col·lectiu tradicionalment dèbil. “Qualsevol petit sotrac –en paraules de Cadenas– enfonsa la feina que fa 30 anys van començar les famílies per buscar una vida al màxim de normalitzada.” “El dret al treball és molt important en la seva vida, perquè a més d'autoestima significa inclusió social, activitats de lleure i vida afectiva”, hi va afegir el secretari de Dincat, Francesc Durà, que va advertir que els centres especials de treball i les entitats són “l'última xarxa per a moltes persones”.

Lola de la Fuente i Francesc Pérez, vicepresidents de la plataforma, van denunciar que les entitats estan en una situació d'“asfíxia” per les retallades i els impagaments de les administracions, i també les famílies, pels incompliments en els ajuts de la llei de la dependència.

8.700
llocs de treball
de persones amb dificultats especials poden desaparèixer per falta de recursos econòmics.
80
casos urgents,
de persones pendents d'accedir a una plaça en una residència, hi havia el setembre passat, segons Dincat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.