Política

Erdogan endureix la seva resposta als indignats

La policia desallotja la plaça Taksim d'Istanbul després de dotze dies de protestes, però els manifestants hi tornen al vespre

Els agents antiavalots eviten evacuar els activistes acampats al parc adjacent de Gezi

La policia antiavalots turca va assaltar ahir al matí la plaça Taksim d'Istanbul, epicentre del moviment de contestació que sacseja el país des de fa dotze dies, en un intent de posar fi a la mobilització ciutadana contra el primer ministre, Recep Tayyip Erdogan. Al vespre, policia i manifestants van tornar a protagonitzar violents enfrontaments.

Els agents van fer servir gasos lacrimògens, canons d'aigua i bales de goma per dispersar els indignats, que es van defensar amb pedres i botelles incendiàries. L'operació policial es va fer d'hora al matí, l'endemà que el mateix Erdogan hagués anunciat que rebria, avui a Ankara, alguns dels líders de la protesta. La policia, escortada per vehicles blindats, va entrar a la plaça, mentre les excavadores retiraven barricades fetes amb llambordes i pancartes dels manifestants.

En una piulada a Twitter, el governador d'Istanbul, Hussein Avni Mutlu, va assegurar que la policia no irrompria al parc Gezi, adjacent a la plaça Taksim, on es manté una acampada de protesta contra els plans de reurbanització de la zona, un rebuig que està en l'origen de la mobilització antigovernamental arreu de Turquia. Els agents van entrar un moment al parc i, a través de la megafonia, van convidar els acampats a marxar-ne però se'n van retirar de seguida. “El nostre objectiu és treure les pancartes de l'estàtua d'Atatürk [fundador de la Turquia moderna] i al Centre Cultural Atatürk. No tenim cap altra intenció”, hi va afegir el governador. La policia només hi va deixar una bandera turca i una immensa pancarta amb l'efigie d'Atatürk.

Advocats detinguts

A Istanbul mateix, més d'una cinquantena d'advocats van ser detinguts per la policia davant de la seu d'un tribunal per haver-se afegit a la protesta, segons informava ahir el diari Hurriyet.

Des d'Ankara, Erdogan va mantenir el to desafiant adoptat des de l'inici de les protestes i va insistir que no farà concessions als manifestants. “Diuen que el primer ministre és rude. I doncs, què hem de fer? Agenollar-nos davant d'aquesta gent?”, es va preguntar durant una reunió amb el grup parlamentari del seu partit, l'islamista AKP. “Si d'això en dieu rudesa, ho sento, però no canviaré”.

Erdogan, que des d'un principi ha assegurat que la revolta està liderada per “vàndals” i “terroristes”, va persistir ahir en els seus atacs als indignats. El primer ministre va denunciar “un atac global contra Turquia”, un “projecte sistemàtic” amb l'objectiu de perjudicar l'economia del país.

Cop policial a la frontera amb Síria

redacció

A part de la contestació interna, el govern islamista d'Erdogan té obert també el front de la guerra a la veïna Síria, que amenaça de desbordar fronteres i desesta-bilitzar tota la regió.

La policia turca va detenir ahir el presumpte cervell dels sagnants atemptats que van costar la vida a 52 persones a principis de maig a la ciutat de Reyhanli, a la frontera amb Síria, i on s'han refugiat nombrosos civils d'aquest país. L'atemptat
va fer créixer els temors a una extensió de la guerra siriana en territori turc.

La justícia ha inculpat i empresonat dotze persones, totes de nacionalitat turca, per la seva presump-ta implicació en el doble atemptat de l'11 de maig a Reyhanli, al sud de Turquia.

Les autoritats d'Ankara culpen de l'atac un grupuscle clandestí d'extrema esquerra turc que estaria vinculat als serveis secrets del règim del president Baixar al-Assad, una relació que aquest mandatari ha negat. Turquia dóna suport als insurgents sirians i s'ha afegit a les crides perquè el president Al-Assad abandoni el poder a Damasc.

Uns 400.000 sirians s'han refugiat a Turquia des de l'inici de la guerra civil, que ja fa més de dos anys que dura sense que s'hi
vegi un final pròxim.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.