Política

Cameron defensa el dret a decidir

El primer ministre britànic adverteix que no es pot “ignorar” el debat independentista

Creu que el correcte és que tothom pugui reivindicar els seus arguments i que al final es consulti la ciutadania

Posa d'exemple l'acord per la celebració d'un referèndum a Escòcia però precisa que no vol dir a Espanya com ha de fer les coses

El primer ministre del Regne Unit i president de torn del G8, David Cameron, ha defensat aquest dimecres el dret a decidir i ha posat d'exemple l'acord entre el seu govern i el d'Escòcia.

En una trobada amb periodistes, el polític britànic ha explicat que no creu al final es puguin “ignorar” les qüestions de “nacionalitat, independència i identitat”. Segons ell, quan es planteja el debat independentista “el correcte és presentar els teus arguments, defensar-los i permetre a la gent decidir”.

Cameron, que va acordar amb el seu homòleg escocès, Alex Salmond, la celebració d'un referèndum d'independència a Escòcia, ha destacat que “aquesta és la manera de fer les coses al Regne Unit”. No obstant, ha precisat que no vol interferir en el procés obert entre Catalunya i Espanya. “Mai voldria dir a la gent d'Espanya com fer front als seus propis reptes. Això ho han de decidir el govern espanyol i el seu president”, ha precisat.

Procés dialogat

El primer ministre britànic va pactar amb el govern escocès la celebració d'un referèndum d'independència en l'anomenat Pacte d'Edimburg el 15 d'octubre del 2012. Cameron i Salmond es van comprometre a treballar plegats per fer una consulta legal. Els dos executius van negociar durant mesos qüestions com l'any de la consulta, el tipus de pregunta o qui tindrà dret a vot. Londres va cedir a Edimburg els poders per poder organitzar el referèndum, que se celebrarà el 18 de setembre del 2014.

En els darrers mesos, tots dos governs han estat publicant informes sobre les possibles conseqüències de la independència. Des de Londres s'han defensant els arguments pel ‘no' i Edimburg els del ‘sí', però sempre en un ambient de “cooperació”. De fet, l'acord pel referèndum estipula que les dues parts es comprometen a treballar “pel millor interès” dels ciutadans sigui quin sigui el resultat de la consulta.

El compromís de Cameron de permetre el referèndum va arribar després que el partit d'Alex Salmond aconseguís una majoria absoluta al parlament escocès als comicis del 2011. Cameron va deixar clar en tot moment que l'SNP de Salmond havia obtingut el mandat del poble per celebrar el referèndum, i que ell no es podia oposar a la voluntat dels escocesos de decidir el seu futur.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.