Medi ambient

Problemes amb el canvi climàtic que s'acosta

El País Valencià podria convertir-se en una de les zones del planeta que més patisca les conseqüències de l'elevació gradual de les temperatures a causa de l'efecte hivernacle

L'estiu del 2013 està sent un tant atípic pel que fa a temperatures extremes. S'ha de dir però que les màximes més elevades es van registrar durant l'estiu de 1998 i els anys 90 van ser els més càlids i que el segle XX va ser el més calent de l'últim mil·lenni.

Les observacions del Centre Meteorològic corroboren que l'augment de temperatura mitjana al País Valencià des del 1938 ha pujat vora 2º.

Els especialistes i científics asseguren que el pitjor pot estar per vindre, segons s'observa als càlculs del Servei de Variabilitat i Predicció del Clima, on les projeccions posen de manifest que durant aquest segle XXI, les temperatures mitjanes podrien augmentar 4º més.

Per fer-nos una idea del que això pot significar, cal tindre en compte que una diferència de 4º és el que hi ha entre les glaciacions passades i l'època actual. Els canvis que abans es produïen en milers d'anys, ara es donen en qüestió de dècades.

Les conseqüències poden terribles per al nostre territori. En el futur, tots els especialistes asseguren (excepció feta del cosí de Rajoy) que es produiran amb més freqüència onades de calor iperíodes de sequera alternats amb inundacions sobtoses.

Procés de desertització

L'avançat procés de desertificació i erosió del sòl valencià pot accelerar-se, per la raó de la previsible proliferació d'incendis forestals com els que es van patir ara fa un any a la comarca dels Serrans i de l'Alt Palància. El ràpid increment de la temperatura farà impossible l'adaptació dels ecosistemes a les noves condicions i és per això que hom preveu una extinció d'espècies en cadena.

Els mediambientalistes asseguren que tot pot complicar-se encara més si es combinen altres factors que ja estan desenvolupant-se, com ara l'excessiva extracció d'aigües subterrànies, la qual cosa pot deixar sense recursos hídrics els paratges naturals i els conreus.

El canvi climàtic no només és un problema ecològic, sinó també un d'econòmic. Pensem que la pujada del nivell del mar es menjarà moltes platges i amb elles, qualsevol opció de reclam turístic.

Els gasos que emeten els motors i la combustió de massa forestal en els incendis, deixen passar per l'atmosfera els raigs del sol però els dificulta l'eixida, la qual cosa provoca l'anunciat des de fa anys efecte hivernacle que provoca l'increment de temperatura global i el canvi climàtic.

Episodis anormals

Un dels principals efectes del canvi climàtic és una pujada del nivell del mar provocada pel desgel dels pols. Tot i que segons els estudis realitzats al llarg del passat segle, només hi ha proves d'una pujada del nivell del mar a tota la costa mediterrània de la península Ibèrica, de totes les localitats estudiades, inclosa Alacant, només es va detectar una variació a Empúries.

No obstant això, de 55 cotes estudiades al llarg de tota la costa, 26 d'elles van donar coma resultat una elevació del mar. En 27 punts va haver disminució i tan sols en dos dels punts estudiats, el mar no ha experimenat cap variació.

Les anàlisis no han demostrat fins ara que la costa valenciana haja registrat variacions perceptibles del nivell del mar. No obstant això, hi ha uns altres indicis que podrien atribuir-se al calfament global. En les aigües valencianes s'han detectat presència d'espècies d'aigües càlides, un fenomen que es coneix com a “meridionalització”.

Es tracta d'espècies de l'extrem sud del Mediterrani i d'altres àrees com de les illes Canàries, que ara proliferen en la costa valenciana i en altres zones més al nord. Per contra, les espècies d'aigües fredes estan en regressió. La seua distribució cada vegada és més limitada.

Observatori ideal

F.P.

El País Valencià és una talaia perfecta per a comprovar l'existència del canvi climàtic. El nostre territori és molt sensible als canvis. Es troba en el llindar de l'aridesa i té un clima molt irregular amb un llarg període sec al llarg de l'estiu.

Si a això s'afig la reducció d ela vegetació natural que ha tingut lloc durant les últimes dècades i l'acceleració del procés de desertificació, els efectes d'un increment d ela temperatura poden alterar els ecosistemes demanera definitiva.

El doctor en Biologia Carles Arnal no ha parat d'instar el Consell de la Generalitat Valenciana durant els darrers deu anys, perquè estimule estudis que corroboren la incidència del canvi climàtic. “Si no actuem a temps, les conseqüències seran terribles” assegura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.