Societat

Recreació històrica

Episodi de la guerra de Successió

El regiment de Sant Narcís fa 300 anys

Mig miler de soldats sortits de Girona van defensar Barcelona el 1713

Casaques blaves i fusells recorden la unitat a la plaça del Vi

Per un dia hi va haver fusells i trets a la plaça del Vi de Girona. No era res greu ni res d'inesperat. L'acte d'ahir al matí a la plaça del Vi i la desfilada posterior fins a l'escalinata de la catedral formaven part de la recreació històrica d'un episodi de la ciutat i del país. Avui fa justament 300 anys que es va crear el regiment de Sant Narcís. Aquesta unitat militar, constituïda per la Generalitat de Catalunya, va anar a defensar la ciutat de Barcelona l'agost del 1713 i va participar en la batalla del baluard de Santa Clara. Ahir l'associació cultural Miquelets de Girona va retre un homenatge al regiment que va dur el nom del patró de la ciutat.

La majoria dels membres del regiment de Sant Narcís (uns cinc-cents) eren alemanys. La unitat es va desfer amb la derrota a mans de les tropes borbòniques de Felip V. “Amb la derrota a la guerra, va ser un campi qui pugui. Hi va haver soldats que es van quedar aquí si hi estaven establerts. D'altres se'n van anar a Àustria, igual que la majoria. Quan hi va haver la retirada, molts se'n van anar cap a Itàlia i després a Àustria. La unitat es va extingir l'11 de setembre del 1714”, explica Francesc Riart, dibuixant i il·lustrador d'arqueologia i història, però alhora assessor de la jornada d'ahir.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), i la regidora d'Ocupació i Empresa, Marta Madrenas, van donar la benvinguda als combatents de la guarnició de Sant Narcís, vestits amb casaca blava, fusell i barret. Els dos representants municipals van ajudar a clavar al pal la bandera de Sant Narcís, prèviament beneïda a la basílica de Sant Feliu. A principi del segle XVIII el regiment va lluitar a les files austriacistes de la guerra de Successió a la corona espanyola.

Abans d'iniciar la desfilada pels carrers Ciutadans i Força, els soldats del regiment van jurar la bandera amb exaltació. “En nom de la Santíssima Trinitat, Pare, Fill i Esperit Sant, tres persones distintes i un sol Déu veritable, [...] juro no abandonar la meva bandera fins que no hagi vessat l'última gota de la meva sang.” L'escena va sorprendre veïns i passavolants a la plaça del Vi. “Són francesos?”, va preguntar una senyora. “Francesos, no. Són del 1714, ara fa 300 anys”, li va respondre un conegut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.