Política

L'oposició acusa CiU i ERC d'esquivar el Parlament

PSC, PP, ICV-EUiA i Ciutadans rebutgen la pròrroga dels pressupostos i exigeixen un debat polític sobre les retallades

ERC avala la decisió al 100% però insta el govern a aprovar nous impostos

Tots els partits de l'oposició, menys ERC, van criticar ahir durament la pròrroga dels comptes i van acusar el govern de voler evitar un debat democràtic que el podria desgastar. “És molt greu amagar els pressupostos al Parlament i als ciutadans de Catalunya”, protesten al PSC. “No hi ha diferència entre aprovar i prorrogar”, asseguren al PP. “Fa dos anys que no hi ha debat al Parlament sobre quins ingressos i quines despeses es prioritzen”, destaquen a ICV-EUiA.

El líder del PSC, Pere Navarro, va defensar que prorrogant resulta impossible “canviar les prioritats” que van marcar CiU i el PP als comptes de les de retallades del 2012. Des d'ICV-EUiA protesten perquè “Catalunya fa dos anys que no discuteix uns pressupostos al Parlament, sense poder decidir una partida o una altra, o quins són els ingressos i si s'aproven noves mesures fiscals”, però mentrestant “el pressupost s'està executant”.

A Navarro sí li agrada que el govern pensi ara en augmentar els ingressos però es lamenta que “s'ha perdut un any”. Per exemple, amb l'impost de successions. “Podríem haver aprovat reinstaurar-lo i aplicar-lo ja des del gener”, assegura. Justament ERC, que ha pactat la decisió amb el govern i, per tant l'avala al 100%, va tornar ahir a pressionar el govern perquè reclami els deutes que l'Estat té amb Catalunya, i aprovi
a data d'1 de gener del 2014 els impostos recollits en el pacte de governabilitat, la majoria dels quals encara inactius.

“Incoherències” de CiU

El PP i Ciutadans, d'una banda, i ICV-EUiA, de l'altra, també van furgar en les incoherències de la pròrroga del pressupost. Els populars van posar el dit a la nafra indicant que “no hi ha diferència entre aprovar uns pressupostos amb l'1'58% de dèficit o prorrogar-los amb aquest límit”. L'única diferència és que no hi haurà debat parlamentari i no es coneixeran les prioritats del govern. Rodríguez recorda que totes les comunitats autònomes han presentat pressupostos. Segons ell, la Generalitat no es pot queixar per dos motius: primer, perquè partien d'un 0'7% de límit de dèficit i ara s'ha arribat al 1'58%; i després, perquè CiU va aprovar les lleis d'estabilitat catalana i espanyola tant al Congrés com al Parlament amb uns nivells de dèficit igualment duríssims de complir. “CiU està a favor i en contra alhora, no és coherent votar a favor de la llei i posicionar-se en contra quan toca aplicar-la”, va opinar el dirigent del PP. La seva conclusió és que “l'estratègia de CiU i ERC és presentar-se com a víctimes del govern de l'Estat i han d'anar canviant posicions segons convingui”.

La reacció d'ICV-EUiA també va ser duríssimament contrària, ja que, segons el seu coordinador, Joan Herrera, “l'opció de la pròrroga suposa els mateixos problemes financers i és un acte d'acatament”. Per això van insistir que el govern de Mas havia de “desobeir” el sostre de dèficit i “desacatar l'Estat en comptes de desacatar a la seva ciutadania”. Els ecosocialistes també es queixen que CiU no s'atreveix a desobeir el pagament del deute extern, una de les partides més grans, que va arribar als 1.994 milions el 2012. Malgrat les retallades dels darrers anys, cada any que passa la Generalitat paga més diners per interessos del deute. El portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, va assegurar que el president Mas ha decidit prorrogar els comptes només perquè les retallades “no obstaculitzin la consulta” prevista per al 2014, en un intent “de mantenir la bombolla separatista”.

Semblaria una presa de pèl aprovar un pressupost [pel 2013] a només dos mesos de final d'any
Lluís Salvadó
secr. general adjunt d'erc
L'estratègia de CiU i d'Esquerra és presentar-se com a víctimes del govern de l'Estat
Santi Rodríguez
portaveu adj. del pp
L'opció de la pròrroga et suposa els mateixos problemes financers i és un acte d'acatament
Joan Herrera
coordinador d'icv
No poden canviar les prioritats d'aquells pressupostos que van aprovar amb els vots de CiU i el PP
Pere Navarro
primer secretari del psc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.