Societat

administracions

La ciutat de Girona oficialitza per primer cop la bandera de la capital

La proposta modifica la forma de la part central perquè s'escaigui més en la funció atorgada

Es rebutja que les ondulacions siguin símbol dels rius

La ciutat de Girona ha iniciat el procés per oficialitzar per primer cop la bandera de la capital gironina. En el ple ordinari del mes de juliol es va aprovar inicialment la nova bandera, que introdueix canvis respecte a la que recorden els ciutadans.

Es manté la bandera amb les quatre barres que representen “les barres de sang que demostren la pertinença de Girona a la nació catalana”. El canvi més substancial és que l'element del centre, que fins ara era en forma de rombe, passa a tenir més forma d'escut, per adequar-se més a la morfologia habitual de les banderes. En l'estudi realitzat, el cronista oficial de la ciutat de Girona, Enric Mirambell, rebutja totalment que les ondulacions blanc-i-vermelles del centre corresponguin a la representació al·legòrica dels quatre rius de la ciutat, com s'havia afirmat al segle XIX i que “la creença vulgar molt divulgada” havia donat per bona.

Mirambell assegura que “l'eminent Martí de Riquer considera els vairs i contravairs, de gules sobre fons de plana, una característica de l'heràldica catalana”. Una teoria que el cronista subratlla que han defensat historiadors gironins com Julià de Chía, Joaquim Pla Cargol o Josep Grahit i Grau. En el dictamen, Mirambell recorda que les quatre barres anaven antigament en vertical com es veu en el sepulcre del comte Ramon Berenguer o en el de la comtessa Ermessenda, però no altera el significat de la nació catalana.

LA DATA

08.07.13
El ple
ordinari del mes de juliol va servir per aprovar de manera inicial la nova bandera de la ciutat de Girona.

LES FRASES

Els més informats i dignes de crèdit dels tractadistes del tema han rebutjat de ple l'atzur de les ondulacions i la seva relació amb els rius
Les barres de sang presents a la bandera demostren la pertinença de Girona a la nació catalana
Enric Mirambell
Cronista oficial de la ciutat de girona

La bandera de sempre no era encara oficial

La bandera que tots els gironins tenen al cap com a bandera de la ciutat no havia estat mai oficialitzada com cal. Ara la bandera amb el rombe i els colors blanc i vermell amb ondulacions canvien
de forma, mentre que
aquest aspecte es conserva per a l'escut tradicional
de la capital.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.