Política

Junqueras dóna llargues a Convergència per anar junts a eleccions europees

ERC vol primer fixar la data de la consulta d'autodeterminació i que CDC aclareixi si UDC realment desitja la coalició

El líder republicà indica que l'Estat utilitza la UE “com una arma de pressió” en el procés sobiranista, “ja que no pot oferir als catalans res atractiu pel seu compte”

El president d'ERC, Oriol Junqueras, no decidirà si el seu partit forma coalició amb CiU en les pròximes eleccions europees de 2014 fins que CDC aclareixi amb UDC si realment ho desitgen i, en tot cas, fins després que hagi estat fixada la data de la consulta d'autodeterminació. Segons ha indicat Junqueras, entre les prioritats actuals d'ERC no figura la de preveure les possibles coalicions en què pugui participar de cara a les eleccions europees previstes per a maig de 2014.

En conseqüència, ha afegit, que el seu partit “no vol anticipar escenaris futurs” perquè no li interessa “desviar l'atenció” sobre els reptes més urgents que, segons que ha dit, són d'una banda “decidir quan tindrà lloc la consulta” d'autodeterminació, i “quina serà la pregunta” i, de l'altra, “tirar endavant el pressupost de la Generalitat de 2014”.

“En algun moment caldrà abordar la qüestió de les eleccions europees, però no ara”, ha insistit, per apuntar que “abans han de ser resoltes algunes qüestions prèvies”, com per exemple “si una coalició amb Esquerra compta amb suport en el conjunt de CiU”, s'ha preguntat.

Després que des d'UDC s'hagin expressat reticències a una coalició CiU-ERC, ja que prefereix que les dues formacions vagin per separat i repetir l'aliança clàssica de la federació amb el PNB, Junqueras ha comentat que una coalició com la que es proposa podria “debilitar CiU” pel que fa a la seva cohesió interna, que és una cosa que el seu partit no pretén en el marc del procés sobiranista.

“Una qüestió com aquesta s'ha de tractar amb serietat i si hi ha alguna cosa que ells ens vulguin proposar realment, ja ho faran pels canals adequats”, ha afegit abans de subratllar que “no especulem sobre escenaris electorals futurs”.

Junqueras també s'ha referit a la polèmica oberta per si una Catalunya independent seguiria formant part de la UE o en quedaria exclosa i hauria de negociar posteriorment la seva adhesió. Al seu entendre, l'Estat espanyol utilitza aquesta qüestió “com una arma de pressió” i “ja que no pot oferir als catalans res atractiu pel seu compte” per seguir a Espanya, “llavors es dedica a parlar de la UE”, ha apuntat.

Ha volgut precisar, tot i això, que “no hi ha cap directiva europea ni article dels tractats que digui que Catalunya o Escòcia quedarien fora de la UE si constitueixen estats independents”, i a això ha afegit: “Ja posseïm la condició de ciutadans de la UE i mai s'ha exclòs ningú per exercir els seus drets democràtics”.

Per si no n'hi hagués prou, ha recalcat el líder d'ERC, “estic segur que les grans empreses europees amb seu a Catalunya no tindran cap interès que els seus productes pateixin restriccions o aranzels, pel que jugaran a favor de la permanència”.

Un altre factor és que el 80% de les exportacions espanyoles cap a Europa “passen per Catalunya”, “de manera que Espanya serà la primera interessada que el nou Estat català continuï dins de la UE, ja que en cas contrari els seus productes podrien ser gravats amb aranzels”.

En conseqüència, ha destacat Oriol Junqueras, “no hi ha res decidit” sobre l'ampliació interior de la UE, i “quan el Partit Laborista va demanar al Parlament Europeu un informe sobre aquesta qüestió -ha recordat- el PSOE ho va impedir, cosa que em porta a pensar que els partits espanyols no confien molt que pugui ser favorable a les seves tesis”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.