Política

CiU i ERC pacten portar la consulta a Madrid i limiten el diàleg amb Rajoy al 2013

Reforcen el paper de la hisenda pròpia perquè pugui assumir la gestió de tots els impostos el 2014

CiU, ERC, el PSC i ICV subscriuran el manifest de Rigol

CiU i ERC van fer ahir un pas més en el calendari per celebrar la consulta l'any 2014 i van acordar portar aquest procés al Congrés dels Diputats. Les dues formacions van pactar una resolució, que s'aprovarà avui, per tal que els grups parlamentaris catalans a les Corts impulsin urgentment una iniciativa “conjunta” per sol·licitar el referèndum.

Amb aquesta estratègia, nacionalistes i republicans busquen que s'evidenciï, un cop més, que l'Estat espanyol no permet exercir el dret a decidir als catalans i, per tant, carregar-se de raons davant de la comunitat internacional. Tot i això, volen evitar l'experiència del pla Ibarretxe i Artur Mas no compareixerà a Madrid per defensar la proposta

En aquest mateix sentit, reclamen que el diàleg amb Mariano Rajoy no s'“eternitzi” i el limiten a finals del 2013. En la proposta, es reitera que aquest any es concretarà la data i el contingut de la pregunta. Avui, els dos partits buscaran més suports per al text. El PSC sembla que està descartat, mentre que ICV-EUiA no descarta afegir-s'hi.

En total, els de Mas i Junqueras van consensuar 34 resolucions. Al marge de la del dret a decidir, destaca la de l'Agència Tributària de Catalunya, una de les estructures d'estat més essencials en un hipotètic estat català. Concretament, CiU i ERC subratllen que l'organisme ha d'estar a punt el primer semestre del 2014 per poder gestionar i recaptar tots els impostos i que es crearà un cos tècnic de gestors tributaris catalans.

En altres àrees, destaca el fet que els funcionaris cobrin l'IPC el 2014 i la concessió de beques menjador a tots els nens en situació de vulnerabilitat.

D'altra banda, CiU, ERC, el PSC i ICV es van posar d'acord, després d'unes llargues discussions, a votar conjuntament un document inspirat en el manifest del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que va redactar Joan Rigol. L'esquema és el mateix que aquell text, tot i que s'han obviat algunes mencions com ara que Catalunya és una nació i té dret a decidir el seu futur.

Més enllà de les propostes sobiranistes, el PSC i ICV posaran a votació resolucions de caire social i econòmic. Els socialistes demanen aplicar tots els nous impostos previstos en l'acord CiU-ERC, rebutjar la reforma de les pensions del PP i que es retiri la llei Wert. I els ecosocialistes proposaran que el govern català pagui la paga extra retallada als funcionaris aquest 2013. Una de les propostes que podrien tirar endavant amb tota probabilitat és la que dóna el suport del Parlament a la vaga de professors a les Illes Balears.

Les propostes de resolució

CiU-ERC (pacten 34 propostes)

Portar el referèndum al Congrés dels Diputats.

Crear el cos d'agents tributaris propis.

Abans que s'acabi el primer semestre del 2014, l'Agència Tributària de Catalunya estarà preparada per recaptar tots els impostos suportats a Catalunya.

Convertir l'ICF en banca pública.

CiU-ERC-PSC-ICV

Manifest del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

PSC

Un nou “estatus” per a Catalunya inspirat en les tesis de Josep Antoni Duran i Lleida.

PP

Aprofitar l'oferta de diàleg de Rajoy per millorar el model d'Estat.

ICV-EUiA

Concretar en un mes les vies legals de sol·licitud al Congrés per celebrar la consulta.

CIUTADANS

Garantir una “Catalunya en una Espanya unida”.

CUP

La consulta, abans del 14 de setembre del 2014.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.