Política

La concreció de la consulta aplana l'entrada d'ERC al govern

Homs manté l'oferta als republicans i no descarta que s'integrin a l'executiu quan s'hagi acordat la data i la pregunta

Junqueras referma que garantirà un executiu “fort” i “estable” si es manté el rumb del procés

La concreció, a finals d'any, de la data exacta i la pregunta de la consulta del 2014 propicia l'entrada d'ERC al govern d'Artur Mas. El mandat parlamentari del debat de política general compromet els dos socis de governabilitat a fixar les condicions de la votació a finals d'any, formalment dins del marc de la cambra catalana. A partir d'aleshores, si l'aliança ferma que els nacionalistes i els republicans han exhibit aquesta setmana al Parlament no s'esquerda, s'haurà acomplert la principal condició que Oriol Junqueras havia posat sobre la taula per engrossir l'executiu durant el 2014: que hi hagi una “data de consulta pròxima” i una “pregunta clara”.

Seria la culminació del que Mas anomena els “lideratges compartits” en el procés sobiranista. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, no va descartar ahir aquesta possibilitat. És més, va insistir que mantenen l'oferta perquè els republicans blindin el suport a CiU entrant a l'executiu. “Això ens donaria més solidesa”, va argumentar. Des de la seu nacional d'ERC, Oriol Junqueras va refermar el seu compromís per garantir la “fortalesa” i l'“estabilitat parlamentària” del govern si es manté el rumb del procés. Cal, va assenyalar, que Catalunya tingui un executiu fort en “un moment difícil” en què es prenen decisions polítiques determinants per al futur del país.

La federació i els republicans s'han conjurat perquè la voluntat d'ampliar els suports a la consulta (sobretot amb el PSC) no encalli la seva convocatòria. El calendari dels pròxims mesos inclou no només la concreció de la data, del redactat i de la via legal de la votació, sinó també la petició del referèndum al Congrés. Amb l'agenda de la consulta enfilada, el pacte del pressupost entre CiU i ERC acabarà de reforçar l'entesa. A diferència d'aquest any, que el govern ha optat per prorrogar els comptes, els del 2014 donen marge suficient a Junqueras per avalar-los sense desgast intern ni electoral. No inclouran una retallada addicional de la despesa, s'incrementarà el percentatge social, i el compliment de l'1% del dèficit dependrà dels nous ingressos per la via impositiva i per la reclamació dels deutes de l'Estat amb Catalunya.

La federació i els republicans també han tancat un acord per bastir l'estructura d'estat més prioritària. Durant el primer semestre del 2014, l'Agència Tributària estarà a punt per recaptar i gestionar els impostos dels catalans. Més raons que aplanen l'entrada dels de Junqueras al govern. Josep Antoni Duran i Lleida també la defensa, encara que discrepi amb CDC i ERC en la pregunta i continuï treballant perquè l'Estat ofereixi a Catalunya una tercera via. El PP, però, sembla lluny de fer-ho. María Dolores de Cospedal va culpar ahir CiU de voler aixecar “fronteres”. Mas va respondre que el país “es vol emancipar”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.