Política

Salmond: “És el moment, som la generació de la independència”

El primer ministre escocès vincula la subsistència de l'estat del benestar a la consecució de la plena sobirania

El 26 de novembre presentarà el llibre blanc a partir del qual s'hauria de definir el nou estat

“Som la generació de la independència d'Escòcia, i ara és el nostre moment.” Un Alex Salmond solemne, darrere del qual un marcador electrònic comptava els dies (333) que ahir faltaven per al referèndum en què s'ha de decidir el futur constitucional del país, va fer aquesta proclamació final en el discurs adreçat als delegats del Partit Nacional Escocès (SNP), reunits a Perth. Salmond també va anunciar que el 26 de novembre, quatre dies abans de la celebració de St. Andrew's Day, la diada nacional, el seu govern presentarà l'esperat llibre blanc sobre la independència, en què s'haurien de donar resposta als interrogants que el procés pot despertar entre els més escèptics, així com dibuixar les línies mestres del futur estat, en cas que els ciutadans optin per la separació del Regne Unit el 18 de setembre del 2014.

Però, políticament, potser el més significatiu del contingut del seu discurs va ser l'intent de fer aparèixer Escòcia com el darrer reducte del que un dia va ser l'estat de benestar britànic, nascut a la fi de la Segona Guerra Mundial, i que les polítiques que des de Londres imposen els conservadors, ara amb la col·laboració dels demòcrates liberals, estan desmantellant progressivament. Així, Salmond va lligar la independència a la supervivència d'aquest estat de benestar i també al col·lectivisme escocès. “En una democràcia que funcioni bé, els governs compleixen el paper de conciliar una acció col·lectiva amb les aspiracions individuals.” I l'acció col·lectiva s'ha de preocupar de mantenir sota tutela pública, per exemple, el Royal Mail, que el govern de David Cameron tot just ha començat a privatitzar i que Salmond va prometre que romandria en mans d'un govern escocès independent.

Quant al llibre blanc, Salmond va fer pedagogia sobre la seva funció: la primera, establir què passaria si el resultat de la consulta és favorable a la independència i les primeres eleccions de l'hipotètic Parlament escocès independent, que serien la primavera de 2016. En la segona part, s'abordaran les raons per què cal votar per la independència. “Volem un país amb una constitució escrita no només per protegir les llibertats de la gent sinó per enunciar els drets del ciutadà.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.