Sense risc no hi ha guanys
El mínim històric dels tipus d'interès i la fi de la guerra dels dipòsits dificulten les rendibilitats atractives per als estalviadors més conservadors
La borsa de la zona euro, especialment l'Íbex, principal consell per al 2014
la liquiditat per batre la inflació
director particulars
de banc sabadell
“Amb els dipòsits difícilment se superarà la inflació aquest any. Per això, i per als clients més conservadors, oferim fons garantits, on l'estalviador sacrifica la liquiditat immediata, però té el capital garantit i una revaloració lligada a una cistella de valors. Per a un perfil més equilibrat, disposem de fons mixtos, amb diferent pes de la renda fixa i variable segons el perfil del client. Finalment, i per a aquells estalviadors més agressius, nosaltres preveiem que aquest 2014 serà un bon exercici per a les borses.”
Guillermo Hermida
director general d'inversions d'invercaixa
“Per als clients conservadors seguim impulsant els fons de capital garantit i els fons objectius, a més d'una extensa gamma de productes mixtos en què el pes de la renda fixa i la renda variable es modula d'acord amb el perfil de l'estalviador. Mantenim una visió de cautela amb la renda fixa, perquè amb la normalització econòmica els tipus d'interès a llarg termini giraran suaument a l'alça, encara que els bons perifèrics, fonamentalment espanyols, recolliran positivament la reducció de la prima de risc. Quant a la renda variable, afavorim Europa respecte a altres mercats. El nostre escenari central és de revaloracions generals inferiors al 8%, fent-ho millor Espanya i Europa que els EUA. El Japó podria sorprendre i continuem millorant la nostra opinió sobre emergents.”
director gestió d'actius
de caixa enginyers
“Per als estalviadors més prudents, a banda dels dipòsits i les lletres del Tresor, que ofereixen seguretat i una liquiditat immediata, oferim fons garantits indexats a la inflació, que creiem que tindran un bon comportament aquest any. Estàvem sobreponderats en la renda fixa, però ara estem baixant el seu pes en les nostres carteres, encara que dins d'aquest vector seguim recomanant deute públic espanyol. Quant a la renda variable, apostem clarament per l'europea, i especialment l'espanyola, tenint en compte que la nord-americana ha pujat força en els últims anys. Finalment, hem canviat la nostra percepció de negativa a neutral pel que fa als mercats dels països emergents.”
David Griera
director comercial
de catalunya banc
“Bona part dels nostres clients tenen un perfil de risc conservador i, en aquests moments de baixos tipus d'interès, els oferim sacrificar liquiditat immediata a canvi d'una rendibilitat més atractiva. Per això hem llançat un dipòsit a termini que augmenta els guanys d'acord amb la permanència del partícip; això sí, amb finestres de sortida cada sis mesos. Per a un inversor d'un perfil més equilibrat, tenim fons de rendiment objectiu, que amb un risc molt baix garanteixen un retorn a mitjà termini, i també fons de capital garantit, que asseguren el capital i condicionen la rendibilitat a l'evolució d'una cistella de valors. En renda variable, aconsellem als clients una diversificació del capital. Preveiem que les empreses millorin els seus beneficis aquest any i això implica que tant la borsa europea com l'americana continuaran sent molt atractives i atrauran capital d'altres mercats.”
Jaume Puig
director general
de GVC-gaesco
“L'economia, en general, està creixent a tot el món, amb uns beneficis empresarials en màxims històrics. Excepte la borsa nord-americana, que presenta uns preus més ajustats, la resta de mercats de valors de tot el món tenen encara camí per recórrer i, per exemple, nosaltres valorem l'Íbex en 13.300 punts. Amb la renda fixa s'ha d'anar amb compte, perquè té un preu més ajustat i pot oferir rendibilitats negatives en els pròxims dos o tres anys. Per tant, el no-risc és ara més arriscat del que és habitual i la renda variable es presenta com la millor opció, encara que l'estalviador ha d'estar disposat a aguantar oscil·lacions. Nosaltres aquest any sobreponderem clarament les borses de la zona euro, encara que també veiem bé alguns mercats emergents com ara la Xina i l'Índia. Els fons de retorn absolut, que busquen rendibilitat amb independència de l'evolució dels mercats, poden ser una aposta interessant aquest 2014. Com a actius a evitar, la renda fixa a llarg termini, els bancs espanyols i les matèries primeres.”
Amb el preu oficial del diner en mínims històrics des de fa anys, els estalviadors més conservadors tenen cada cop menys opcions per treure rendibilitat als seus diners. Fins ara, la guerra dels dipòsits entre les diverses entitats financeres ha servit de refugi i ha permès la contractació de productes segurs i amb una rendibilitat per sobre de la inflació. Però aquesta pugna sembla que ja s'ha acabat i, avui dia, sembla difícil trobar dipòsits a un any per sobre de l'1,75%.
“L'estalviador que vulgui superar la inflació haurà d'assumir un cert risc o, com a mínim, renunciar a una liquiditat immediata”, explica Manel Tresánchez, director de particulars del Banc Sabadell. Una opinió similar té David Griera, director comercial i de màrqueting de Catalunya Banc: “Nosaltres apostem perquè els clients sacrifiquin liquiditat per tal d'obtenir una mica més de rendibilitat, però mai haurien de renunciar a la seguretat.”
I, a partir d'aquí, el ventall de productes a disposició dels clients és divers. Des d'inversions a termini amb el capital garantit i la revaloració lligada directament a l'evolució d'una cistella de valors a fons amb un guany objectiu a tres o quatre anys, que permeten obtenir un benefici prèviament fixat però amb seguretat només al venciment del producte.
Quant als dos vessants estel·lars de qualsevol cartera d'estalvi, la renda fixa i la renda variable, les opinions dels analistes també són coincidents. “Mantenim una visió de cautela en relació amb la renda fixa, perquè amb la normalització econòmica els tipus d'interès a llarg termini giraran suaument a l'alça”, afirma Guillermo Hermida, director general d'inversions d'Invercaixa, la gestora de Caixa Bank. Malgrat això, hi ha unanimitat en el fet que la renda fixa de les economies perifèriques de la zona euro encara té un recorregut positiu, que quedarà plasmat a mesura que la prima de risc del deute espanyol o italià es vagi reduint.
Finalment, la renda variable es consolida com l'actiu estel·lar dels gestors a l'hora de formular les seves recomanacions d'estalvi de cara a aquest any. “Excepte el parquet nord-americà, que presenta un preu més ajustat, la resta de borses del món tenen encara camí per revalorar-se”, diu Jaume Puig, director general de GVC Gaesco. I, dins d'aquest vector, la borsa europea i l'espanyola són les que recullen més recomanacions gràcies al previst repunt de les economies del Vell Continent.
LES FRASES
Pujada prevista del 20% en la borsa espanyola
Entre les cases de borsa hi ha una certa unanimitat a afirmar que l'Íbex 35 presenta una clara oportunitat amb vista a aquest exercici. La represa de l'economia espanyola i l'abaratiment de la prima de risc beneficiaran l'Íbex 35, que, segons Ahorro Corporación, podria tancar l'any en els 12.000 punts. Inversis Banco també situa la borsa espanyola entre les seves principals apostes d'aquest any, amb una revaloració prevista per a l'Íbex del 20%. “Amb una prima de risc estable o a la baixa i els beneficis empresarials creixent a doble dígit, la valoració de l'Íbex se situa entre els 11.500 i 12.000 punts d'aquí a divuit mesos ”, indica Inversis en l'informe d'estratègia del 2014. Això sí, l'entitat adverteix que l'inversor haurà de suportar oscil·lacions.