Política

Jordi Sebastià aposta per l'esperit de la “Primavera valenciana” per construir l'Europa del futur

Marina Albiol critica durament l'Europa dels rics i del capital

Vicent Garcés denuncia una purga en la llista del PSPV i aposta per la unitat de les esquerres

És el primer debat públic de candidats valencians a les eleccions europees

La Seu de la Universitat d'Alacant ha sigut escenari del primer enfrontament dialèctic sobre les eleccions europees del pròxim 25 de maig en què s'hauran d'elegir els representants al Parlament Europeu i, en conseqüència, decidir quina política europea volem, una de continuista o un nou model europeu.

A la taula s'han presentat el cap de llista de Compromís, Jordi Sebastià, recentment elegit en les primàries de la coalició, la número quatre d'Esquerra Unida, Marina Albiol, i l'eurodiputat socialista ixent, Vicent Garcés.

L'acte ha oferit tres discursos ben diferenciats: l'aposta per dur a Europa “l'esperit renovador de la Primavera Valenciana” que ha plantejat el candidat de Compromís; la dura crítica a “l'Europa dels rics i del capital”elaborada per Albiol i la voluntat de sumar l'esquerres “per a tombar la majoria conservadora”defesa per Garcés.

Al servei dels ciutadans

El candidat de Compromís que concorrerà conjuntament amb Equo sota el nom de Coalició Compromís: Primavera Europea, ha defés la necessitat “d'assaltar les institucions europees i posar-les al servei dels ciutadans, ja que “les hem pagades entre tots” i ha citat Joan Fuster amb un dels seus aforismes més coneguts: “Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres”.

Sebastià s'ha mostrat especialment preocupat per la puixança de l'extrema dreta antieuropea i ha defés un “nou procés constituent que torne la sobirania al parlament europeu” enfront del capital. Així mateix, l'actual alcalde de Burjassot ha assegurat que defendrà davant les institucions europees que els ciutadans no hagen de fer front al deute il·legítim dels bancs i ha criticat durament el tractat de Lisboa, ja que “afavoreix la banca privada davant la pública”, tot assegurant que la política social no pot estar sotmesa als interessos econòmics i ha expressat la seua voluntat de dur “la veu del “País Valencià a Europa”.

Una mirada crítica

De la seua banda, la candidata d'Esquerra Unida, Marina Albiol, ha sigut molt crítica amb la Unió Europea. “És un ens creat per les grans empreses i el capital per facilitar els seus interessos”, ha qualificat. Albiol, que ha censurat els pactes entre conservadors i socialdemòcrates, ha assegurat que “l'objectiu de la Unió Europea és mantindre els privilegis dels poderosos i dels rics”, mentre que “nosaltres –en referència a la seua formació– la veiem com un referent de la lluita de classes”.

La diputada per Castelló, que ha reivindicat el seu paper per a posar fi al “capitalisme i el patriarcat”, ha assegurat que “les polítiques de la troica no són una errada sinó un full de ruta que han aplicat Zapatero i Rajoy a Espanya, dissenyat per fer més rics els rics i no per fer justícia social”.

En la seua intervenció, la candidata d'EU també ha afirmat que “no es pot reformar el capitalisme ni la seua filla, la Unió Europea, però que no es pot renunciar a estar a Europa per tirar avant la lluita de classes”. “La nostra alternativa –ha insistit– és una Europa socialista en què s'hauria de dur a terme la nacionalització dels sectors estratègics i els recursos, principalment el sistema financer i bancari, ja que o els controles o et controlen”.

Purga al PSPV

L'eurodiputat socialista, que no repetirà en les llistes en els propers comicis, Vicent Garcés, ha reconegut una purga en les llistes del seu partit. Potser per això ha encetat la seua intervenció amb elogis als seus companys de debat, “jo els votaria als dos”. Garcés ha fet una crida perquè les esquerres sumen els seus vots i així tombar l'actual majoria conservadora que governa Europa i que “tot indica que continuarà després del 25 de maig”.

Al debat, organitzat per la Plataforma d'Iniciatives Ciutadanes (PIC), han assistit un centenar de persones que han tingut l'oportunitat de protagonitzar un debat amb els candidats i l'eurodiputat. Entre el públic, cap càrrec d'Esquerra Unida o PSPV ha acompanyat els seus representants, mentre que Sebastià sí que ha comptat amb el suport dels dirigents locals de la coalició, com el secretari local i el portaveu, Natxo Bellido, o Tomàs Mestre, entre d'altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia