Política

EDUARD VOLTAS

PERIODISTA I AUTOR DE ‘CARTA A UN INDECÍS' (ARA LLIBRES)

“És eficient fer actes sobiranistes a Vic?”

“Mas, Junqueras, Herrera o Fernàndez han defensat que el castellà és patrimoni de Catalunya i que la independència no és per restar drets sinó per sumar-ne”

“Hi ha tres tipus d'indecisos: l'emocional, vinculat a Espanya; el consumidor, i l'atemorit de sortir de la Unió Europea”

Qui és?
Eduard Voltas (Barcelona, 1970) ha treballat de periodista a revistes comara ‘El Temps', ‘Descobrir Catalunya', ‘Sàpiens' i, ara és editor de ‘Time Out' Barcelona. Del 2007 al 2010 va ser secretari de Cultura del govern de la Generalitat de Catalunya a les ordres del conseller Joan Manuel Tresserras.

Carta a un indecís (Ara Llibres) és, tal com el seu nom indica, una epístola escrita en versió castellana i catalana per Eduard Voltas a un imaginari ciutadà que no ha decidit el seu vot sobre la independència de Catalunya. Segons l'última enquesta del CEO, un 20'6% no sap encara què votarà.

Per què veu necessari el llibre?
Quan anem a les urnes qui tombarà el resultat cap al sí o el no serà la gent que avui no sap encara què votarà. Hi ha un bloc que votarà que sí i un bloc que no, i estan bastant convençuts.
No és un llibre, doncs, per a independentistes convençuts?
L'independentista de pedra picada no necessita aquest llibre. Però és important que se'l compri i el regali a aquell familiar o amic que no té clar què votarà. Per guanyar la independència no només hem de comptar amb els independentistes de tota la vida sinó amb la gent que no ho era i que ara s'està plantejant ser-ho. Això implica adaptar el discurs i incloure sensibilitats.
El discurs sobiranista és massa optimista i per a convençuts?
No m'interessa dirigir-me als ja convençuts. M'interessa escoltar els no convençuts; i després, parlar. És eficient continuar fent actes sobiranistes a Vic? O cal anar a altres zones? Això l'ANC i Òmnium ja ho estan fent.
Hi ha un perfil tipus d'indecís?
Em resisteixo a fer un retrat robot perquè n'hi ha de moltes menes. Però, al final, hi ha tres temes recurrents en l'argumentari de l'indecís. Primer, una qüestió emocional: li fa llàstima trencar amb l'Estat, té un sentiment d'estima cap a Espanya, pot sentir-se espanyol, té vincles familiars i li sap greu abandonar-ho per sempre. Aquest indecís està esperant una oferta de l'Estat per justificar un vot contrari. Segon, hi ha un indecís preocupat sobre com serà aquesta República catalana: pren una posició de consumidor, i segons com sigui la Catalunya independent, compra o no compra. Però serà impossible fer un país al gust de tothom. I, tercer, hi ha un indecís que té por de les conseqüències, sobretot de sortir de la Unió Europea o de quedar aïllats econòmicament. Jo intento donar arguments i cito estudis, però cal deixar clar que no sóc economista ni màster en relacions internacionals. Al llibre, però, recomano experts.
Imagini's que sóc un jubilat i tinc por de perdre la pensió?
Li suggeriria llegir els estudis del Col·lectiu Wilson, que demostren que la Seguretat Social catalana és perfectament viable. A més, li recordaria que les pensions, en el nostre sistema, les paguen els treballadors actuals. Els jubilats cobren a partir de les cotitzacions dels treballadors en cada moment; no és un sistema de capitalització on s'acumulen cotitzacions. Mentre Catalunya tingui una economia productiva que rutlli es podran pagar les pensions.
Imagini un català nascut a la resta de l'Estat i que la seva llengua materna és el castellà. Té por del futur. Què li diria?
La meva opinió és que el castellà, en la República catalana, ha de tenir estatus oficial. Però li recordaria que tots els líders polítics partidaris del dret a decidir, des de Mas i Herrera fins a Junqueras i David Fernàndez, han deixat clar que el castellà és un patrimoni de Catalunya i que la independència no es fa per restar drets sinó per sumar-ne. Aquest procés no es fa perquè algú que avui es dirigeix a la Justícia en castellà no pugui fer-ho, sinó perquè aquell que ho vol fer en català també pugui fer-ho. Seria absolutament contrari a la democràcia que la llengua materna de més de la meitat dels catalans no fos oficial. Els ciutadans d'origen espanyol o castellanoparlants no han de sentir-se estrangers a casa seva. En el procés constituent hem de forjar nous conceptes de catalanitat. Potser sentir-se català no ha de passar només per la llengua, la història o les tradicions sinó pels valors republicans.
Imagini's, per últim, que sóc un catalanista convençut i vull més autogovern, però prefereixo una federació amb Espanya que trencar del tot.
Li diria que llegeixi a la Constitució espanyola els mecanismes necessaris per reformar-la en sentit federal. Són necessaris el suport dels dos terços dels diputats del Congrés, convocar eleccions i tornar a votar. És impossible, avui dia, reformar la Constitució sense PSOE i PP. El procés legal seria un viacrucis en el qual qui sempre acaba decidint serien PSOE i PP, i on Catalunya no tindria cap dret de vet. Aquesta és una via morta. Però qui l'hauria de formular és l'Estat. Qualsevol oferta que vingui només del PSOE o només del PP no serviria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia