Política

Iceta dirigirà el PSC en el seu pitjor moment històric

Arriba a la primera secretaria amb el suport o el vot de confiança de la cúpula i de la majoria d'exdirigents i crítics

Els altres dos precandidats no obtenen els avals i fan pinya amb el partit

El diputat del PSC, Miquel Iceta, tornarà a la direcció del partit, aquest cop com a líder màxim després de la votació de la militància que tindrà lloc el dia 13. Els altres dos precandidats a dirigir el partit, els primers secretaris del PSC a Figueres, Pere Casellas, i Palafolls, Josep Rueda, no han obtingut els 2.000 avals que es requerien, han renunciat a la cursa i han promès suport a Iceta. “Ara tots a sumar al PSC”, escrivia ahir Rueda al seu compte de Twitter.

Miquel Iceta presentava a la tarda al consell nacional, que funciona com a autoritat electoral, i a la comissió gestora 4.321 avals, més del doble dels necessaris per anar a les primàries, en què serà candidat únic. El lema de la seva campanya dirigida als militants serà Miquel Iceta, perquè ara toca arremangar-se, segons ha explicat ell mateix en presentar els avals. Iceta assumirà la direcció del PSC en el pitjor moment històric del partit en democràcia. Pitjor, electoralment.

És cert que al congrés de Sitges del 1994 el partit arribava profundament dividit entre obiolistes i salistes i que en va sortir controlat pels segons, els que a partir d'aleshores es van anomenar capitans, però amb un pacte que portaria a ser candidats a la Generalitat durant tres convocatòries consecutives, no els seus líders, sinó Joaquim Nadal i Pasqual Maragall.

Però aleshores el PSC era la segona força política de Catalunya i va arribar a guanyar en vots CiU el 1999. En canvi, Iceta assumirà ara la direcció d'un PSC dèbil, amb un suport electoral que ha anat caient des d'aquell 1999 i que avui està sota mínims.

Ara bé, després de la divisió que s'ha expressat públicament durant els dos anys i mig de l'executiva de Pere Navarro, Iceta ha recollit en quinze dies tots els suports possibles avui al partit.

Després de la marxa de Pasqual i Ernest Maragall i amb dos moviments crítics oposats a la direcció de Navarro, l'arribada d'Iceta sembla una catarsi si hem de fer cas de la presa de posició de tothom. En conèixer-se la seva candidatura a primer secretari, el moviment crític Avancem ha decidit seguir els passos dels Maragall i abandonar el partit però, en canvi, els altres crítics amb Navarro han expressat el seu suport o vot de confiança a Iceta. És el cas de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que li ha donat el seu aval; de les diputades Marina Geli i Núria Ventura o de l'exconseller Nadal. Però també obiolistes com ara els germans Font o el mateix Raimon Obiols esperen d'Iceta un gir estratègic més en sintonia amb el dret a decidir. Per altra banda, Iceta té els avals de l'expresident Montilla, Chacón, Borrell, Hereu, Collboni, Siurana, Llena o del membre de l'entitat contrària al sobiranisme, Societat Civil Catalana Joaquim Coll.

LA FRASE

Seran molts més. Sé que no estic sol. Amb aquests i tots els socialistes, aquest projecte té futur
Miquel Iceta
precandidat a primer secretari del psc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia