cultura

Més viu que mai

Escriptors, músics i ballarins reten avui homenatge al poeta Joan Vinyoli en el centenari del seu naixement

Bikimel, Sílvia Comes i Sílvia Bel, Xavi Múria i Núria Candela donaran vida als versos del poeta

L'Any Vinyoli arriba avui al seu clímax amb l'acte d'homenatge institucional per commemorar el naixement del poeta, el 3 de juliol d'ara fa cent anys. L'Ars Santa Mònica rebrà a les 19.30 h una gran festa en memòria de Joan Vinyoli amb la participació d'escriptors i artistes de diverses disciplines que oferiran una mirada calidoscòpica a la seva obra.

A banda del comissari de l'Any, Jordi Llavina, i d'Àlex Susanna, amic personal del poeta, que glossaran la seva figura, també pujaran a l'escenari la cantautora Bikimel, la cantautora Sílvia Comes i l'actriu Sílvia Bel, el guitarrista i cantant Xavi Múrcia i l'actriu i rapsoda Núria Candela. Un grup d'estudiants del Conservatori Professional de Dansade l'Institut del Teatre i de postgraduats de l'Escola Superior d'Art Dramàtic de l'Institut del Teatre protagonitzaran Tot és ara i res, un muntatge escenificat a partir de textos de Vinyoli.

Joan Vinyoli, poeta de formació autodidacta, està considerat una de les veus líriques més importants del segle XX, un autor fortament influenciat per Rainer Maria Rilke, que va traduir de l'alemany. Són seus els versos: “El mar és ple, però jo em passo dies / omplint-lo de mirada” (El vell i el mar, de Domini màgic), o “Són llaguts o balandres / els pensaments que em llisquen / pel llac de la memòria / de la cremada joventut?” (Platja dura, d'Ara que és tard). Alguns dels seus poemaris més celebrats són Tot és ara i res (1970), amb el qual va aconseguir per primer cop el reconeixement del públic, Encara les paraules (1973) i Ara que és tard (1975), sense oblidar els posteriors Cants d'Abelone (1983) i Domini màgic (1984), que va exercir una gran influència en autors com ara Vicenç Altaió o Francesc Parcerisas. Sense arribar a fer el salt a la popularitat, com ara un Salvador Espriu, Vinyoli va rebre diversos reconeixements, com ara el Crítica Serra d'Or obtingut quatre vegades (1976, 1977, 1981 i 1985), el Premio Nacional de las Letras (1985), el Ciutat de Barcelona (1985) i la Creu de Sant Jordi (1976).

Avui també estava prevista la inauguració de l'Espai Vinyoli a la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners, però s'ha posposat perquè, segons fonts consistorials, encara no han començat les obres. Es tracta d'un centre d'estudi i documentació que conservarà el llegat del poeta i vetllarà per la seva difusió. Vinyoli passava a Santa Coloma els estius, de petit, i després, de gran, a Begur, on s'ha traçat una ruta literària que uneix els escenaris vinyolians. Altres actes previstos dins l'Any, organitzat pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes, són el II Simposi dedicat a l'obra del poeta a la tardor, així com els Sopars Vinyoli a diversos restaurants del país.

Pel que fa a les publicacions, han aparegut els títols Correspondència entre Miquel Martí i Pol i Joan Vinyoli (Empúries), l'antologia de Joan Margarit Joan Vinyoli Poemes (Proa) i l'edició de Poesia Completa que inclou sis poemes de Nietzsche traduïts per l'autor (labutxaca).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia