cultura

Miquel Àngel íntim

Una exposició als Museus Capitolins de Roma explora l'entorn intel·lectual i personal de l'artista italià trencant el mite del creador solitari tancat al seu taller

L'exposició exemplifica
la fascinació de Miquel Àngel per l'antiguitat amb obres clàssiques

El mite del Miquel Àngel com un geni solitari, irritable i asceta, amb una creativitat que sorgeix només del seu talent natural, es trenca absolutament en l'exposició que aquest estiu ocupa una part dels Museus Capitolins de Roma, amb motiu de la commemoració del 450è aniversari de la mort de l'artista. La mostra 1564-2014 Miquel Àngel. Trobar un artista universal pretén treure a la llum les influències, les fílies i les relacions artístiques i personals que van envoltar l'artista durant la seva llarga vida. En certa manera, en la mostra aflora el Miquel Àngel més íntim i quotidià.

Aquesta és una exposició gairebé documental, amb molts manuscrits, dibuixos i gravats, encara que amb algunes obres mestres de l'artista que sí que han viatjat a Roma expressament per incloure's a la mostra. És el cas, per exemple, del relleu de joventut, La Verge de l'escala, que ve de la Casa Buonarroti de Florència. Un altre dels al·licients de l'exposició és veure la primera versió de l'escultura del Crist redemptor, que Miquel Àngel va abandonar per problemes en el marbre i que finalment va ser acabada per altres autors. Aquesta obra, que es troba a la localitat de Bassano Romano, es pot comparar amb la versió definitiva de l'església de Santa Maria sopra Minerva, a pocs metres del Capitoli, encara que en aquesta peça també hi van acabar intervenint altres mans, a més de les del Miquel Àngel. De les 150 obres incloses a la mostra, una setantena són de l'artista.

L'entorn de Miquel Àngel, intel·lectual, artístic i personal, és el fil que uneix tot el recorregut de l'exposició. Hi trobem, per fer boca, dos retrats realitzats en vida de l'artista: la cèlebre pintura de Jacopino del Conte i el bust de Daniele da Volterra, que per la semblança dels trets fa pensar que s'acosten bastant al rostre que deuria tenir Miquel Àngel entre els 60 i els 70 anys.

Al costat, l'exposició explora, a manera de galeria, la influència en Miquel Àngel dels personatges que més van marcar la vida i obra de l'artista. Hi són els sis papes que van patrocinar-lo d'una manera o una altra, de Juli II a Pius IV; mecenes com ara el mateix Lorenzo de Mèdici, a casa del qual l'artista va aprendre l'ofici d'escultor i va rebre formació humanista, i, per descomptat, el jove noble Tommaso Cavalieri i la poetessa Vittoria Colonna, els dos personatges que van marcar els anys de la seva maduresa, tant per afecte personal com per fortes afinitats electives.

Interessant, i més estant a Roma, és veure de primera mà com Miquel Àngel va quedar impactat pels continus descobriments de l'art clàssic en la Itàlia renaixentista. Un còpia del Laocoont i els seus fills (escultura antiga, avui dia al Vaticà, que l'artista va veure pràcticament desenterrar) exemplifica la fascinació de Miquel Àngel per l'art de l'antiguitat. El fantàstic bust de Brut de l'artista es confronta amb dos precedents clàssics: un Brut en bronze dels mateixos Museus Capitolins i el bust de Caracal·la, procedent del Vaticà.

Veient la impossibilitat de traslladar les obres de grans dimensions de l'artista, l'exposició no dubta a mostrar còpies per il·lustrar les seves tesis. N'hi ha de l'Esclau moribund, del Museu del Louvre; del Bacus amb sàtir, i fins i tot una a escala natural del David, realitzada fa escassament quatre anys a Florència i que s'ha instal·lat en un dels patis interiors dels Museus Capitolins.

Tampoc no falten les versions que altres artistes van fer de les obres de Miquel Àngel, que va esdevenir molt famós. La considerada pintura més atrevida de l'autor pel seu erotisme, Leda i el cigne, que va desaparèixer a França, es pot veure aquí a partir d'un cartró d'un altre artista. Si que es considera de Miquel Àngel un bell esbós del suposat cap de Leda.

L'exposició és també un homenatge de la ciutat de Roma a un dels seus fills adoptius més gloriosos. No oblidem que el museu on s'ha instal·lat la mostra està situat al Capitoli, espai que l'artista va remodelar al final de la seva vida, i també ben a prop d'on era la casa de l'artista (destruïda al segle XIX) a tocar de l'actual monument a Víctor Manuel de Piazza Venezia.

Cristina Acidini, comissària de la mostra, remarca que al Capitoli Miquel Àngel va optar per col·locar l'estàtua a cavall de l'emperador Marc Aureli al centre de la plaça. “Ara veiem normal que al mig d'una plaça hi hagi una escultura, però l'habitual era que les escultures es col·loquessin als laterals. Va ser Miquel Àngel qui va instaurar aquesta pràctica”, explica Acidini.

Miquel Àngel. Trobar un artista universal.

museus capitolins. plaça del capitoli. roma. fins al 14/9

“Les lumbars m'han entrat a la panxa”

Entre els valuosos documents originals que s'exposen en aquesta mostra de Miquel Àngel, hi ha poemes de l'autor, alguns dedicats al seu estimat Tommaso Cavalieri, així com una carta dirigida a l'amiga Vittoria Colonna, acompanyada també d'un sonet. En aquests papers, que no solen exposar-se gaire perquè són molt delicats, es pot veure l'acurada cal·ligrafia del geni toscà.

Però Miquel Àngel no només va escriure poemes dedicats a la gent que va estimar i apreciar en la seva vida. En un del seus poemes més celebrats descriu els patiments físics que li va provocar pintar la volta de la Capella Sixtina. En aquest també al·ludeix a les seves reserves sobre el fet de pintar, ja que Miquel Àngel es considerava sobretot escultor. En el manuscrit, que es pot veure a l'exposició, Miquel Àngel també es va dibuixar a si mateix en la difícil postura de pintar el sostre, que li va provocar artrosi i problemes a la vista.

Traduïm al català aquest sonet: “Aquest turment ja m'ha fet brollar un pap / com fa l'aigua als gats a Llombardia / o a qualsevol altre lloc, certament / sota el mentó s'asseu el meu ventre. / La barba al cel, ja el cervell sento / sobre el coll, i el pit com una harpia / i el pinzell sobre el rostre, que malgrat tot / va gotejant i forma un ric paviment. / Les lumbars m'han entrat a la panxa, / i faig del cul, per contrapès, gropa / i faig passos a cegues sempre debades. / Per davant la pell se m'allarga, / i per darrere es plega com una gepa / i m'estenc com un arc sirià. / Així, fal·laç i estrany / resulta el judici de la ment incerta / doncs no dóna en el blanc la sarbatana torta. / De la meva pintura morta, / salva'm, Giovanni, i al meu honor, / doncs aquest no és el meu lloc / ni jo sóc pintor.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]