Societat

Ciència

Els dinosaures arriben a Sabadell amb dues exposicions

“Volem el triceratops”

El museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell recupera, per petició popular, l'esquelet d'un dinosaure que va exposar prop de 25 anys

La mostra ‘L'eclosió del passat' es pot visitar fins al gener

Tenien a les mans una icona per a Sabadell però no es van adonar fins que l'any 2010 –quan el van deixar d'exposar– va començar un degoteig, que no ha parat fins ara, de comentaris de visitants reclamant el retorn del triceratops al museu de l'Institut Català de Paleontologia (ICP) Miquel Crusafont. La carta de Manel Garcia, un avi que visitava l'espai per ensenyar a la néta la reproducció del dinosaure, és només un dels nombroses exemples de les peticions populars que recull l'exposició temporal El triceratops torna a Sabadell. És una mostra que arriba ara a la ciutat per quedar-s'hi dos anys i que té com a principal reclam l'esquelet del dinosaure, però que, aquest cop, va acompanyat d'una senzilla explicació científica i històrica i ofereix al visitant la possibilitat de deixar un comentari i participar en la tria d'un nom per al triceratops, com es coneix de moment popularment.

Pel que diuen els responsables, la petició era unànime: “Volem el triceratops.” En molts casos, com explica la coordinadora del museu, Laura Celià, eren comentaris de persones tristes o molestes perquè amb la remodelació que va viure el centre, entre el 2009 i el 2010, no es va incloure la reproducció de l'esquelet. En aquell moment, va pesar més el criteri científic –el triceratops no va viure mai a Catalunya– que el popular. “Em vaig prometre no marxar de l'institut sense haver retornat la icona a la ciutat i ho faig ara amb la feina feta”, diu Celià, que deixa aquesta mateixa setmana la direcció del centre en mans de Teresa Esquirol. El retorn de la peça i una nova concepció de museu més proper és el llegat que deixa Celià al seu equip.

El triceratops va arribar a Sabadell l'any 1983. És la rèplica d'un esquelet de dinosaure adquirida al Museu Americà d'Història Natural de Nova York. L'original el va trobar, l'any 1909, un equip de paleontòlegs a Montana. “Per nosaltres, era com una joguina”, reconeix el gerent de l'ICP, Enric Menéndez, abans d'explicar que van tardar tres anys a exposar-lo. Sabadell, però, el va adoptar com a propi. “Suposa una doble alegria, perquè hem estat capaços de generar una icona per a la ciutat que, a més, ha creat una forta demanda popular. Això demostra que l'institut és viu a Sabadell”, explica el gerent. Potser, com reconeix, Àngel Galobart, el cap del grup de recerca de l'ICP, l'assignatura pendent que tenen ara com a institució és fer arribar a la gent que a Catalunya, en concret al Pirineu, hi ha importants restes de dinosaures.

El triceratops arriba a la ciutat acompanyat de l'exposició L'eclosió del passat: ous i cries de dinosaures, una mostra de gran format que es podrà veure des d'ara fins a l'11 de gener del 2015 a l'Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 després d'haver visitat amb èxit Coll de Nargó, a Lleida. Produïda conjuntament per The Stone Company en col·laboració amb Gondwana Studios, ofereix una nova perspectiva del món dels dinosaures a través de l'estudi dels ous, embrions i cries.

A banda de mostrar 150 rèpliques i fòssils de dinosaures procedentx de països com ara Estats Units, Argentina i Xina o de recollir 23 rèpliques d'esquelets, l'exposició convida el visitant a participar-hi i a contemplar peces com ara un esquelet pràcticament complet de dinosaure, conegut com a Baby Louie. Per Luis Rey, de Gondwana Studios, l'Espai Cultura és un bon lloc per a una exposició amb grans i petites peces que poden lluir. Segons Galobart, l'institut estudia incloure una mostra extra d'ous de Coll de Nargó, per oferir un exemple de peces provinents de Catalunya.

Des de l'exterior
La gent que passava pel carrer, davant del museu, veia diàriament la reproducció de l'esquelet del triceratops a través d'una gran finestra de l'entrada del museu. Es va convertir en una imatge habitual per als veïns del centre de la ciutat. Durant un temps, a més, va estar exposat al centre comercial Baricentro.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia