Opinió

La columna

Infectats

La intervenció militar és la vacuna preferida de les grans potències

Aquest estiu atípic que s'exhaureix a batzegades meteorològiques ens ha deixat impactants imatges de l'exòtica Àfrica sense necessitat d'apuntar-nos a costosos safaris. Contemplada des de la placidesa del nostre sofà –l'illa de corall domèstica on cada vegada més assalariats han de consumir aquest privilegi anomenat vacances–, l'escena del pacient infectat d'Ebola fugint dels metges que volien curar-lo no pot ser-ho més, d'exòtica. Aquí, al planeta Retallades, som nosaltres els qui perseguim els metges perquè ens atorguin una drecera en les llargues llistes d'espera; mai se'ns acudiria arrencar a córrer en direcció contrària a les bates verdes. És clar que nosaltres no hem de fugir de la fam, que als carrers de la paupèrrima Monròvia és un virus igual de letal que l'Ebola, però molt més estès. Ara que ja teníem pell morta davant els cossos masegats per les afuades espines del filferro fronterer, l'amenaça de la infecció viral a punt d'infiltrant-se a casa nostra ens ha aterrit fins al punt d'activar milionàries repatriacions carnavalesques i alarmes hospitalàries desorbitades. Un immigrant escalant la muralla del paradís és un maldecap menor, quan és el virus qui decideix emigrar cap a les nostres vies respiratòries. El desafiament microscòpic ha servit, almenys, per sacsejar algunes consciències igualment microscòpiques, i fins i tot el govern dels Estats Units ha promès que enviarà tropes al continent africà per contenir els contagis i garantir el correcte tractament dels malalts. La intervenció militar és la vacuna preferida de les grans potències, però el pacient fugitiu de Monròvia no buscava pas ajuda militar, sinó un plat a taula, que als hospitals africans és la medecina més escassa.

Ara, arribarà la tardor i oblidarem els estressants titulars estiuencs, infectats pels virus de la indiferència, i segurament no tindrem cap més notícia, ni ens importarà gens no tenir-ne, sobre l'estat i l'evolució del pacient insurrecte, finalment detingut pels metges i obligat a entrar a empentes i rodolons a l'ambulància que va retornar-lo a una gàbia hospitalària que ens protegeix més a nosaltres que no pas a ell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia