Política

Les amenaces i els retrets escalfen la recta final de la campanya escocesa

Salmond vol que s'investigui la “campanya de la por” contra els votants independentistes

Ofereix consens per a l'endemà mateix de la victòria del sí

A mesura que s'acosta la data crucial del 18-S, la campanya del referèndum escocès s'escalfa i pugen de to els retrets entre els camps independentista i unionista, mentre que les enquestes telefòniques sobre intenció de vot s'encarreguen de mantenir activa la guerra psicològica.

A les amenaces unionistes que la secessió farà marxar els bancs d'Escòcia i farà encarir els preus dels productes dels supermercats hi va respondre divendres un antic dirigent dels nacionalistes de l'SNP, Jim Sillars, que va amenaçar la petroliera BP amb una “nacionalització, total o parcial” en cas de victòria del sí. Ahir, però, va fer marxa enrere i va assegurar que el tema de la nacionalització no està damunt la taula.

El mateix primer ministre escocès, Alex Salmond, va voler apagar el foc encès pel veterà Sillars allargant la mà als unionistes l'endemà mateix d'una victòria de la independència: “Després d'un vot favorable a la independència, que el tindrem, ens correspondrà adreçar-nos a tothom i construir l'equip a Escòcia.” Salmond va intentar rebaixar l'eufòria dels unionistes pels últims sondejos que, com el que publicava ahir The Guardian, els donen fins a vuit punts d'avantatge. “Cameron i els seus amics conservadors de Downing Street i els dirigents laboristes escocesos rebran el que es mereixen dijous perquè Escòcia votarà sí en proporcions substancials”, va dir Salmond. El líder escocès també va demanar una investigació pel que considera una “campanya orquestrada” pel camp unionista per espantar els votants.

Des d'Ucraïna, l'exprimer ministre britànic,
Tony Blair, va trencar el seu silenci per defensar la Unió, una crida que, atesa la seva impopularitat, podria beneficiar el sí.

Marxa orangista a Edimburg

Uns 12.000 protestants unionistes, molts dels quals procedents d'Irlanda del Nord, van desfilar ahir pels principals carrers de l'Old Town d'Edimburg per defensar la permanència d'Escòcia dins el Regne Unit. A l a marxa, organitzada per l'orde orangista d'Escòcia, no hi van participar només nord-irlandesos, sinó també molts seguidors vinguts de Glasgow, alguns vestits amb la samarreta del club de futbol Rangers. La desfilada, amb la tradicional música de flautins i de tambors, va transcórrer sense que es registressin incidents violents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia