Política

CDC s'aboca en la campanya unitària pel sí i sí sense Unió

El partit de Mas defensarà l'opció independentista amb ERC, l'ANC i Òmnium

UDC decidirà el seu vot encara que el TC suspengui la llei i la convocatòria del 9-N

ICV farà els seus propis actes

CDC s'abocarà amb ERC en la campanya Ara és l'hora, organitzada conjuntament per l'ANC i Òmnium. I no esperarà que Unió decideixi la seva posició en la consulta. Els partits sobiranistes es van reunir ahir amb l'ANC per abordar els detalls d'una campanya unitària de forces polítiques i societat civil pel 9-N de l'estil del Yes Scotland. Les direccions de Convergència i d'Esquerra ja han decidit que s'hi sumaran i, segons fonts de la negociació, preveuen fer un gran acte d'inici de campanya i un de central, a més de la multitud d'activitats unitàries que es facin arreu del territori. L'objectiu és racionalitzar els esforços, comptant que CDC i ERC posen a disposició de la campanya les seves estructures territorials amb l'objectiu d'evitar la repetició d'actes per separat per demanar el sí i sí en un mateix municipi. ICV-EUiA descarta participar-hi. Els ecosocialistes presentaran aquest matí la seva pròpia campanya, tot i que no decidiran la seva posició fins a fer una votació interna que realitzaran quan s'hagi convocat i el 9-N i tinguin la seguretat que se celebrarà.

CDC, per tant, farà campanya per la independència al marge del que decideixi Unió en el consell nacional extraordinari que pensa celebrar després que Artur Mas hagi convocat la consulta per al 9-N, segons fonts del partit. A partir de llavors començarà formalment la campanya electoral i UDC no esquivarà el debat intern. El farà encara que el Tribunal Constitucional hagi suspès la llei i el decret que empararan la consulta. De fet, en el consell nacional d'Unió ordinari de diumenge es va demanar que s'afronti internament la discussió sobre el doble vot i nombrosos consellers nacionals van advocar pel sí i sí, en una mostra de l'abast que té aquesta posició entre les bases. Ningú es va pronunciar a favor del sí i no, segons fonts socialcristianes. L'entorn més pròxim a Josep Antoni Duran i Lleida, en canvi, advoca per donar llibertat de vot en la segona pregunta. Aquesta és una possibilitat que compatibilitzaria la posició dels independentistes amb els que no ho són, començant pel mateix Duran, i no forçaria la relació amb CDC ni dinamitaria la cohesió del govern.

El secretari general dels socialcristians, Ramon Espadaler, va indicar que mantindran una tanda de contactes amb les intercomarcals del partit per arribar al consell nacional extraordinari amb el debat obert. Es preveu que el comitè de govern prengui partit en la discussió interna i faci una proposta. Espadaler ha reconegut que es plantegen la llibertat de vot. Sigui com sigui, el sector sobiranista d'Unió podria participar en la campanya unitària pel sí i sí.

LA FRASE

Ens agradaria una campanya del tipus Yes Scotland. Una campanya unitària pel sí seria el desitjable
Mercè Conesa
PORTAVEU DE CDC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia