Societat

Preocupació a les entitats socials per més impagaments

Taula i patronal del tercer sector reclamen a Benestar que concreti el retard

Garanteixen la prestació de servei

Amb “molta preocupació” les entitats socials i la patronal del tercer sector social assumien ahir que, tal com els va anunciar divendres al migdia el Departament de Benestar Social i Família, no cobraran tota la factura de setembre. Des de la Taula van advertir que el nou retard en el pagament “agreuja la situació de tresoreria de moltes entitats que ja fa més de sis anys que veuen com els problemes econòmics s'aguditzen” i des de la confederació –on s'aplega la patronal del tercer sector– va avisar que “la situació és insostenible i que no hi ha marge de maniobra per afrontar uns mesos que es preveuen complicats”.

Benestar atribueix a “problemes de tresoreria” l'impagament del 25% de la factura del setembre als prestadors d'alguns serveis. Això vol dir que dels 50 milions d'euros totals, no se n'abonaran uns 12, corresponents sobretot a les entitats més grans d'atenció a persones amb discapacitat, gent gran i infància. El portaveu del govern, Francesc Homs, va lamentar ahir mateix que es depengui de la voluntat del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per pagar farmàcies i entitats. Va assegurar que s'han demanat “per diferents canals i vies” més diners a l'Estat per evitar aquests impagaments.

La presidenta de la Taula, Àngels Guiteras, lamenta que les entitats hagin de sufragar els problemes de tresoreria del govern i va insistir a reclamar un calendari per posar al dia els pagaments endarrerits. “Si es perpetuen els retards això pot acabar afectant l'atenció a les persones”, va indicar. Tothom té al cap que quan a l'estiu del 2012 hi va haver problemes similars, la major part de les organitzacions afectades van haver d'esperar més d'un any per poder cobrar. “Preocupa que s'ha transmès que la situació no és puntual i pot perdurar els mesos vinebts”, especificaven des de la confederació.

Dincat, que agrupa entitats que representen més de 30.000 persones amb discapacitat, garanteix que es continuaran prestant els serveis, malgrat els impagaments. Recorda, però, que les tensions de tresoreria seran greus en moltes entitats “ja colpejades per les retallades” i que tindran complicat poder pagar l'IVA i l'IRPF trimestral.

Els serveis que presten les entitats es poden veure afectats i això pot ser greu
Àngels Guiteras
presidenta taula entitats tercer sector social
Hi ha mesos que hem de deixar de pagar per la dramàtica situació de les finances del govern
Francesc Homs
portaveu del govern
La situació és insostenible i la incertesa, molt preocupant
Comunicat de La Confederació
patronal tercer sector social
L'impagament provoca unes tensions de tresoreria greus en entitats colpejades per les retallades
Comunicat Dincat
Discapacitat intel·lectual de Cat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia