Política

Mas: “Ni pregunten ni deixen preguntar; temen la resposta”

El president subratlla que la suspensió ha estat iniciativa del govern espanyol

Recorda l'antiga militància al PP del president del Constitucional

Insisteix en la constitucionalitat del decret i la llei

“Hem demostrat estar preparats per fer possible allò que és necessari; això és la política i el que cal per resoldre aquesta situació d'una vegada per totes.” El president de la Generalitat, Artur Mas, encetava la seva intervenció al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat minuts abans que el Tribunal Constitucional donés a conèixer la seva decisió d'admetre a tràmit els dos recursos presentats al migdia pel govern espanyol. L'acte, la presentació del Llibre Blanc per a la Transició Nacional elaborat pel consell assessor nomenat fa un any i mig amb aquest objectiu, culminava tres dies intensíssims per al govern català, que dissabte va assistir a la firma del decret del 9-N per part del president, diumenge presentava el dispositiu per a la consulta i ahir un document que pretén ser un element de debat que Mas considera imprescindible. “Ara ja hauríem d'estar en aquesta fase, la de debatre els avantatges i els inconvenients de tot plegat”, va subratllar abans d'insistir que el govern i les institucions catalanes han demostrat estar preparades “per fer possible allò que vol una majoria de catalans, que és votar”.

Tot i no estar al cas d'una decisió que coneixeria al final de l'acte, el discurs de Mas va donar a entendre que les seves esperances respecte del tribunal existeixen –“encara són a temps de fer-nos veure que no són parcials”, va afirmar–, però són escasses. En aquest sentit, va recordar l'antiga militància del president de l'òrgan, Francisco Pérez de los Cobos, al PP, com també el fet que decidís convocar la reunió ahir mateix a la tarda “a una velocitat supersònica”. Però malgrat tot, va subratllar que en aquest cas la responsabilitat última del que pugui passar a partir d'ara no serà dels membres del Constitucional sinó del govern espanyol per haver presentat uns recursos que “no eren obligatoris”.

L'actuació de l'executiu espanyol va centrar les crítiques del president de la Generalitat pel seu immobilisme i per la seva persistent negativa a autoritzar una consulta “que ha qualificat d'il·legal abans que cap tribunal s'hagi pronunciat”. “Això és Montesquieu en estat pur”, va ironitzar Artur Mas, que va tornar a desafiar l'executiu de Madrid a prendre la iniciativa i convocar el referèndum al conjunt de l'Estat, malgrat que va expressar els seus recels “perquè la pregunta l'haurien de respondre els catalans, com ha passat al Regne Unit amb els escocesos”. “Ni pregunten ni deixen preguntar. Segurament, perquè tenen por de la resposta i aquest és el problema”, va lamentar.

El president català va vindicar la legalitat de la llei aprovada pel Parlament “amb una majoria amplíssima de 106 diputats a favor” així com la del decret de convocatòria d'una consulta “que no és cap referèndum encobert”. “Nosaltres abans de decidir volem escoltar la gent”, va argumentar, abans de defensar la línia seguida pel seu executiu en els últims temps. “Vam convocar unes eleccions anticipades; ara al Parlament hi ha una majoria sòlida a favor del dret a decidir i al carrer hi ha una majoria social mobilitzada”, va concloure.

LES FRASES

Rajoy posa la pilota d'un problema polític a la teulada d'un tribunal que no resol problemes polítics
Josep Vendrell
secretari general d'icv

LA FRASE

Els polítics de Madrid haurien de venir un parell de mesos a Catalunya per entendre la qüestió
Joan Rosell
president de la patronal ceoe
De qui és responsabilitat d'haver-nos col·locat en aquest context? Del govern espanyol
Marta Rovira
SECRETÀRIA GENERAL D'ERC
Queda demostrat que aquest tribunal no pot ser un bon àrbitre. Donem suport a les protestes
Josep Rull
coordinador general de cdc
És incoherent que qualsevol empresa pugui fer enquestes i un govern no pugui fer una consulta
Germà Gordó
conseller de justícia
El TC ha actuat amb sentit comú i legalitat democràtica. Fracàs de Mas. <Game Over>
Albert Rivera
líder de ciutadans
La política és fer possible allò que és necessari; estem preparats per resoldre aquesta situació”
Artur Mas
president de la generalitat

Primeres concentracions de rebuig al TC

Pocs minuts després que transcendís que el Tribunal Constitucional es reuniria ahir mateix a la tarda, l'Assemblea Nacional de Catalunya va convocar tots els ciutadans a concentracions de protesta en el cas que la llei de consultes i el decret del 9-N fossin suspesos, com va passar finalment. Tot i que d'entrada estava previst que les concentracions es fessin el mateix dia de la decisió, l'hora de la reunió va aconsellar desplaçar la convocatòria per aquesta tarda a les set davant de tots els ajuntaments de Catalunya. Malgrat tot, altres organitzacions com ara la CUP van animar ahir els seus simpatitzants a concentrar-se ahir al vespre mateix davant dels ajuntaments i de les seus de l'administració de l'Estat. A la imatge, la concentració que es va fer al davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona, on es van concentrar unes 300 persones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia