Opinió

Vuits i nous

Inundació

Mig en broma esperàvem l'exèrcit per la Diagonal, i ens ha vingut per Girona, d'on fins ara provenien les tropes napoleòniques i les “gavatxes” en general. A Girona, efectius de l'exèrcit espanyol estan xuclant l'aigua de pluja que des de fa dies té empantanegades les vies de l'AVE que va i ve d'Europa. Carles Puigdemont, l'alcalde de la ciutat, ha dit entre resignat i intencionat: “En dos dies, tres riades: la de l'Onyar, que ens és pròpia; la de la gent, que ens enorgulleix, i la de l'AVE, que és una vergonya.” Quan parla de “la gent” es refereix a la que va confluir a la plaça del Vi per protestar contra la suspensió de la llei de consultes i la convocatòria d'anar a votar efectuada pel Tribunal Constitucional. Hi ha una relació entre les tres observacions de l'alcalde. La inèpcia de l'Estat espanyol és tan gran, també construint línies ferroviàries, que la gent fa una riada indignada perquè ja en té suficient amb la de l'Onyar, que “ens és pròpia”. La presència de soldats xucladors de moment no és una riada perquè són pocs, però Girona està acostumada a veure l'entrada de tropes de pau que després hi agafen gust i s'hi queden. No hi ha a Catalunya gent i maquinària civil suficient per treure aigua d'unes vies. S'ha de recórrer a l'exèrcit?

Sí, sí, ja sabem que l'exèrcit espanyol també és el nostre exèrcit mentre no es demostri el contrari, mentre contribuïm a pagar-li la soldada i mentre no ens entri per la Diagonal, i sabem també que té encomanades missions humanitàries, però és que estem susceptibles. Aquests dies, Calella i Pineda, al Maresme, estan plens de camions de la Policía Nacional enviats pel govern espanyol amb la missió, diuen, de protegir els edificis i els béns de propietat estatal. No n'hi ha prou amb els Mossos d'Esquadra, que són nostres i ens enorgulleixen?

De moment, els passatgers damnificats per l'AVE inundat han de fer els desplaçaments amb autobús. Si exploréssim els armaris de cada casa sempre trobaríem una espelma o un quinqué per si se'n va la llum. Paguem la llum a preu d'or i se n'anuncien nous augments, però fatalment cauen quatre gotes o fa un llamp i la llum se'n va o s'inunda l'AVE, que també ha costat un ull de la cara. Llavors surten els autobusos i les espelmes d'emergència i confirmem de nou que anem molt mal servits d'aquests serveis i molts més. Sortim a fer una riada a la plaça del Vi i a totes les places, i el Constitucional ens sanciona i ve la Policía Nacional. El meu país seria aquell que quan un autobús s'espatlla els seus passatgers haguessin de continuar el viatge amb AVE.

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia