Política

Duel pel 9-N a l'eurocambra

Forcadell, Casals i Vila d'Abadal faran campanya al Parlament Europeu

Els liberals donen suport a un acte a favor de la consulta i, alhora, a una conferència contra la suposada discriminació lingüística del castellà

Per “fractura social” i “família que no es parla” per culpa del 9-N, la dels liberals europeus. El grup que CDC i Ciutadans comparteixen, molt a desgrat, a Brussel·les és can seixanta: amb només una setmana de diferència, serà capaç de donar suport a un acte a favor de la consulta i, alhora, a una conferència contra la suposada discriminació lingüística del castellà a Catalunya. Independentistes i unionistes fan campanya aquests dies al Parlament Europeu, fins i tot contraprogramant-se, fet que confirma que el procés sobiranista és a l'agenda internacional i, tot i els esforços de la diplomàcia espanyola per impedir-ho, cada cop té menys d'afer intern.

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell; la d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i el de l'Associació de Municipis per a la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal, reivindicaran el dret a decidir a l'eurocambra el 14 d'octubre. La convocatòria, que es va fer pública ahir i porta els logotips de l'ALDE (el grup liberal) i dels Verds, els presenta com “els organitzadors de les tres manifestacions pacífiques més grans de les darreres dècades a Europa”. En l'acte, titulat The Catalan referendum, legal and democratic, també hi intervindran l'eurodiputat convergent Ramon Tremosa i els republicans Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall, a més del professor d'economia de la London School of Economics Gerard Padró, la professora de dret de la Pompeu Fabra Dolors Feliu i el professor de ciències polítiques de la UB i membre del Consell per a la Transició Nacional Josep Maria Reniu.

Però la internacionalització del procés no és només cosa dels independentistes. Si, la setmana passada, l'eurodiputat del PP Esteban González Pons alertava a Brussel·les que “el repte secessionista” català “va en contra del curs de la història”, avui seran Ciutadans i UPD els que exportaran a l'eurocambra la seva guerra contra la immersió lingüística de l'escola catalana (un model, per cert, elogiat en reiterades ocasions per la Comissió Europea). La fusió entre els partits d'Albert Rivera i Rosa Díez és ja gairebé una realitat a Brussel·les i els eurodiputats Juan Carlos Girauta, de Ciutadans, i Maite Pagazaurtundua, d'UPD, oferiran aquesta tarda la conferència Is there linguistic discrimination in Catalonia?

En l'acte, que també té el suport dels liberals europeus, hi intervindran el catedràtic de dret constitucional de la UAB Francesc de Carreras, la portaveu de l'Assemblea per a l'Escola Bilingüe, Ana Losada, i l'advocat especialitzat en drets lingüístics Severo Bueno entre altres. En l'ordre del dia, La immersió lingüística i l'exclusió social a Catalunya, La política lingüística i l'educació al cor del projecte identitari o La batalla dels pares per la igualtat lingüística.

Eurodiputats
Tremosa, Maragall i Terricabras també intervindran en l'acte de Casals, Forcadell i Vila d'Abadal a Brussel·les.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.