Política

Mas diu que preparen una nova via per fer la consulta

Revela a ‘The New York Times' que es podria activar els pròxims dies

Descarta provocar una crisi constitucional i opta per plebiscitàries com a últim recurs

En una entrevista concedida dimarts al diari The New York Times (NYT), el president de la Generalitat, Artur Mas, afirma que no posarà l'Estat espanyol en una crisi constitucional si la consulta del 9-N és considerada il·legal, tot i afegir-hi que Catalunya continua en la via traçada cap a la votació.

La seva intenció, segons explica, és fer la consulta a pesar de la negativa del govern espanyol, però no en contra de la llei, i lamenta que el Tribunal Constitucional (TC) també hagi pres partit contra els interessos de Catalunya. El president de la Generalitat desitjaria una sentència imminent del TC sobre la consulta, però aquesta podria trigar mesos.

En vista de la situació de bloqueig que suposa la suspensió cautelar pel TC, Mas assegura que els partits favorables a la consulta han acordat provar els pròxims dies una nova via per salvar l'oposició legal i política de Madrid, tot i no revelar quina.

Si la votació no pot ser legal, Mas és partidari d'iniciar una estratègia independentista a llarg termini que començaria amb unes eleccions autonòmiques amb caràcter plebiscitari, uns comicis que, segons el corresponsal del NYT a Madrid, podrien dibuixar un Parlament amb una majoria obertament secessionista. En aquest cas, però, és necessari el consens previ dels “partits independentistes”, un consens que Mas admet que avui no existeix.

En l'entrevista, el president explica que la voluntat de fer una consulta pactada s'ha fet insostenible per la negativa al diàleg del president espanyol, Mariano Rajoy, que no ha volgut un acord com el que ha fet possible el referèndum escocès.

El periodista del rotatiu interpreta que la fallida de la consulta seria el major contratemps polític de Mas, tot i que aquest assegura que no s'hi resignaria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia