Política

Últim intent per salvar el 9-N

Mas admet que no es pot celebrar la consulta tal com està prevista i planteja fer un procés participatiu

El govern manté que hi haurà urnes i col·legis

ERC no veu clar el pla i recorda que l'únic camí és la DUI

La consulta del 9-N, en els termes previstos, no se celebrarà. Així ho va comunicar ahir el govern a les formacions sobiranistes en una llarga cimera que es va celebrar al Palau de Pedralbes i que deixa el 9-N en stand by. L'executiu, però, presentarà avui una alternativa, que es podria basar en els articles de la llei de consultes que no han estat suspesos pel TC. Aquest pla B se sustenta en els denominats processos de participació que, segons la normativa, podrien ser enquestes, fòrums de participació o audiències públiques ciutadanes. Fonts del govern afirmen que hi haurà urnes, col·legis electorals i, per tant, es podrà votar. Tot i això, l'oposició sempre s'ha mostrat contrària a aquests “succedanis” de consulta i ahir a la nit ERC apuntava que l'únic camí a seguir és el de la Declaració Unilateral d'Independència (DUI).

La iniciativa va sorgir en la tercera cimera que celebren els partits pro consulta els últims dies per intentar salvar el vet del Tribunal Constitucional. La solució d'emergència s'inclou en el títol III de la llei de consultes i l'eina que semblaria més idònia és la de l'enquesta, tot i que ahir havia molt d'hermetisme al respecte i no van transcendir gaire més detalls. La llei apunta que l'estudi demoscòpic pot tenir com a referència “el conjunt dels ciutadans” o “només referir-se a un col·lectiu en concret” i serveix per “conèixer l'opinió o les preferències de la ciutadania amb relació a una qüestió o qüestions determinades”. Avui hi ha convocada una compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas, en què donarà molts més detalls sobre com es podrà votar el 9 de novembre. En principi es descarta que Mas opti per anunciar eleccions plebiscitàries i el seu missatge se centrarà en un últim intent per salvar el 9 de novembre.

Però, la proposta no acaba de convèncer gens ni mica a ERC, els socis de CiU. “Ho intenten tot per no fer la consulta”, destacaven ahir fonts dels republicans, que sovint han insistit que no acceptaran “succedanis” de la consulta. Els d'Oriol Junqueras subratllen que hi ha temps material per celebrar el 9-N sempre que hi hagués “voluntat” i “coratge” per part del govern, però ahir es mostraven molt poc esperançats sobre el futur del 9-N. En aquest sentit, ressaltaven que la Moncloa ha posat totes les “traves” per celebrar la consulta, però el govern català també hi ha acabat renunciant. Per tant, el procés participatiu que avui plantejarà Mas no “substitueix” la consulta i subratllen que s'ha d'apostar per un Parlament que faci una DUI i l'obertura d'un procés constituent. Tot i això, els republicans no van trencar la unitat i van aclarir que ajudaran el govern català en tots aquells processos que posin de manifest l'actitud antidemocràtica de l'Estat espanyol.

Un govern espanyol que la setmana passada ja va deixar clar que impugnarà qualsevol via alternativa que vulgui utilitzar l'executiu català per poder celebrar la votació: “Crec que la Generalitat ha de ser molt conscient des del primer moment que la seva actuació és contrària a la Constitució”, emfatitzava la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.

A l'hora de tancar aquesta edició, la CUP havia convocat una assemblea oberta a la plaça Sant Jaume de Barcelona i el seu diputat, Quim Arrufat, recordava, via Twitter, que el 9-N “no es perd ni es deixa de perdre”. El mateix David Fernàndez, a l'entrada de la cimera, també deia: “Ni un pas enrere.”

Set hores

La cimera d'ahir al Palau de Pedralbes va començar a la una del migdia i es va allargar fins a un quart d'onze de la nit, tot i que va haver-hi un recés de dues hores per dinar i per estudiar les propostes que estava fent el govern d'Artur Mas. A la sortida, l'únic que es va aturar davant dels mitjans de comunicació va ser el coordinador nacional d'ICV. Joan Herrera, que es va mostrar a l'expectativa sobre el futur del 9-N.

La d'ahir és la tercer cimera de les formacions sobiranistes després de la resolució de l'alt tribunal en què suspenia cautelarment la llei de consultes i el decret de convocatòria. La primera va ser el divendres dia 3 de setembre al Palau de la Generalitat en què les organitzacions van voler mostrar la unitat. Una unitat que ja es va anar esquerdant en la següent reunió, que va ser el dijous dia 9 al Palau Robert.

Cap a unes plebiscitàries

El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, va demanar ahir als partits sobiranistes que aclareixin al més aviat millor els passos a seguir en cas que no hi hagi consulta el 9 de novembre i va obrir la porta a unes eleccions plebiscitàries. En una entrevista a Catalunya Ràdio va explicar que aquests comicis haurien de servir per anar cap a una eventual declaració d'independència i no a una reforma constitucional, una via que alguns sectors de CiU han arribat a plantejar. També va recordar que aquesta cita electoral seria legal i difícilment es podria impugnar. Per la seva part, el coordinador general de CDC, Josep Rull, assegurava ahir en una entrevista a RAC 1 que no es faria un “Arenys de Munt dos” i repetia, un cop més, que s'han de donar plenes garanties democràtiques perquè es pugui celebrar el referèndum, mentre que el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va apunta la possibilitat d'ajornar la votació del 9-N i poder votar un altre dia. Això sí no va aclarir si seria una altra consulta o unes eleccions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia