Política

Forcadell admet “decepció”, Casals no es vol “desanimar”

300 euròcrates segueixen la compareixença de Mas en directe en una pantalla gegant a l'eurocambra

L'ANC, Òmnium i l'AMI fan campanya a Brussel·les amb Terricabras i Tremosa

La pantalla gegant, a tocar de l'hemicicle mateix de l'eurocambra, on més de 300 euròcrates, entre funcionaris, assistents parlamentaris, representants de governs o lobbistes, van seguir ahir en directe la compareixença del president Mas, il·lustra fins a quin punt el procés sobiranista és a l'agenda europea. Que les institucions comunitàries fugin d'estudi al·legant que és un afer intern espanyol no significa que no s'ho mirin molt de prop i n'estiguin ben pendents. La consulta preocupava, generava nerviosisme, i ahir als passadissos de Brussel·les es van poder veure algunes cares d'alleujament, com les de l'endemà del referèndum d'Escòcia: es treuen un pes del damunt i respiren tranquils perquè, si més no, guanyen temps.

Entre els eurodiputats catalans, però, cares llargues, de preocupació però no sorpresa. I també entre les presidentes de l'ANC, Carme Forcadell, i Òmnium Cultural, Muriel Casals, i el de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal, que precisament ahir eren a Brussel·les fent campanya pel 9-N. I van haver d'acabar suspenent part del seu viatge, que havia de continuar avui a Alemanya, per tornar volant a Barcelona. The Catalan referendum, legal and democratic es titulava la conferència, que va quedar superada per l'actualitat però va omplir la segona sala més gran del Parlament Europeu (de fet, només l'hemicicle la supera). Els eurodiputats d'ERC i CDC, Josep Maria Terricabras i Ramon Tremosa, amfitrions i organitzadors, van interrompre l'acte per connectar amb l'anunci de Mas.

Forcadell no va poder amagar la decepció: “Estem decebuts que els partits polítics no hagin sabut mantenir la unitat com ho ha fet la societat civil.” La líder de l'ANC, però, va defensar que “de vegades les esquerdes es poden reparar”. “Nosaltres, la societat civil, estem treballant junts, anem junts i seguirem junts, treballant al màxim per enfortir la unitat dels partits polítics, perquè és vital i per nosaltres és prioritari”, va assegurar Forcadell. “Hem de tenir el cap molt fred, els peus a terra, i pensar molt bé el que fem perquè estem en un moment molt molt difícil”, va advertir. I va fer una crida a participar en la manifestació de diumenge: “El 9-N hem de fer alguna cosa, però encara no us puc dir el què; de moment tenim una mobilització pel proper diumenge 19 a la plaça Catalunya i fem una crida a totes les persones perquè hi vagin”. I és que “la mobilització ha de continuar perquè el procés continua endavant i pugui arribar al final que nosaltres volem, que és la Catalunya independent”.

Casals va defensar que “ara no és el moment de desanimar-se”, perquè ja se sabia que “el procés és llarg, difícil i amb un adversari molt poderós”. “Fa molts i molts anys, 53, que a Òmnium treballem pel futur de Catalunya, per la llengua i la cultura, i com us podeu imaginar en circumstàncies molt dures i difícils, així que ara no és el moment de desanimar-se”, va intentar treure ferro. “Som en un pas en un procés que sabíem que era llarg i difícil i amb un adversari molt poderós i no ens desanimarem”, va proclamar Casals.

“Actueu i uniu altra vegada les forces”, va reclamar també Vila d'Abadal, que va demanar al govern de Mas “que no afluixi”. “Esperem que seguim endavant tot el procés, el poble va unit, sabem el que volem, i volem seguir endavant”, va insistir. L'alcalde de Vic va assegurar que els ajuntaments “estaran al costat” del govern per col·laborar, com ja van demostrar en l'acte unitari d'entrega de les mocions en suport del 9-N.

Reunions d'urgència

El secretariat de l'ANC es va reunir ahir al vespre i va acordar recollir propostes del territori abans de definir, en l'acte de diumenge, quina és la seva posició sobre el 9-N i les plebiscitàries. Òmnium també va celebrar una trobada interna que va anar seguida d'una trobada de la plataforma Ara és l'Hora, que integren amb l'ANC. L'AMI també celebra avui una executiva extraordinària a Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia