cultura

El Napoleó català

L'historiador Joaquim Molina guanya el premi Nèstor Luján amb una obra debut sobre Pere el Gran titulada ‘La rosa entre els llops'

“És una novel·la d'aventures i d'evasió que proposa un viatge de 800 anys”, diu l'autor

Va ser un rei que va plantar cara. Un rei que va desafiar el papa i el monarca més poderós de tota la cristiandat, el francès Carles D'Anjou. Contra tot pronòstic, va guanyar moltes batalles tant per mar com per terra, despertant l'admiració de tothom. Per això se'l compara amb un Frederic de Prússia i el mateix Napoleó. Per tots aquests motius, l'historiador Joaquim Molins s'ha endinsat en la vida de Pere el Gran per escriure la novel·la La rosa entre els llops, una obra que ha estat guardonada amb el premi Nèstor Luján de novel·la històrica, convocat per Columna Edicions i dotat amb 6.000 euros.

“És una novel·la d'aventures i d'evasió, un viatge de vuit-cents anys per descobrir un rei que va tenir llum pròpia, malgrat ser fill de Jaume I.” De la seva vida plena de gestes, Molins destaca el duel que va protagonitzar amb Carles d'Anjou i que s'havia de celebrar a Bordeus (aleshores terreny neutral), tot i que al final no es va arribar a produir, però també la conquesta del Mediterrani amb els almogàvers dirigits per Roger de Llúria.

Tot barrejant personatges reals amb altres de ficticis “però versemblants”, l'historiador narra una intriga que relliga l'ambició dels reis (i en aquest sentit mostra la cara fosca de Pere III, “un senyor feudal, fill de rei, que utilitzava de manera desimbolta la raó d'estat”), però també una història d'amor, tot fent referència al conjunt de cants profans del Carmina Burana.

Un dels protagonistes és un pastor que es veu arrossegat pels esdeveniments, i recorre part del territori de la Franja amb l'orde de Calatrava, d'origen castellà. “La novel·la té un punt sentimental perquè està ambientada a Vall-de-roures, d'on era el meu avi, que m'explicava llegendes de la zona.”

Nascut a Barcelona el 1966, Joaquim Molina
Urquizu compagina la
feina de traducció i professor d'idiomes amb les classes com a professor d'història i història de l'art en una escola de Badalona. Amb La rosa entre els llops, que ja es troba en llibreries, debuta en el món literari, tot i que adverteix que ja està preparant una altra novel·la històrica de nou ambientada en l'edat mitjana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia