Economia

Les llotges perden un 43% d'ingressos

Un estudi de la UdG n'analitza l'evolució i proposa estratègies per millorar la comercialització al sector pesquer

Els ports pesquers gironins han perdut, en el període 1992-2013, gairebé un 49% de les captures –un 41% en el conjunt de Catalunya–, per “l'esgotament del fons marí del Mediterrani”, i en el mateix període hi ha hagut una disminució d'ingressos del 43%, un punt per sota que la del conjunt de Catalunya. Són algunes de les conclusions de l'estudi L'evolució econòmica de les llotges de la costa gironina, elaborat per la Universitat de Girona per encàrrec de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona. L'estudi ha estat dirigit per la professora d'Economia de la UdG Anna Garriga, guardonada amb la medalla de la Pesca Catalana pels seus estudis.

L'estudi, presentat ahir al Teatre Municipal de Roses, ha estat finançat per CaixaBank i no només analitza l'evolució econòmica de les llotges gironines (Llançà, Port de la Selva, Roses, l'Escala, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Blanes), sinó que també detecta els problemes de comercialització per poder dibuixar el full de ruta a seguir per millorar la comercialització del peix. El treball constata, justament, que “la comercialització ha estat el punt més feble del sector pesquer” durant aquest període. Per tal de capgirar aquesta situació l'estudi apunta a la “innovació” en el sector i a un “canvi en els processos de comercialització del peix” a les llotges.

L'informe destaca la nova política de la Unió Europea en matèria de pesca, que preveu importants canvis econòmics, i posa com a exemples a seguir per a la resta de ports el pla de gestió de la gamba de Palamós i la indústria de conserves de l'Escala. A la presentació van intervenir el conseller Josep M. Pelegrí; l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el president de la federació de confraries, Antoni Abad.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia