cultura

Història

Cent anys de la ‘Gaseta' de Barcelona

Aquesta publicació mostra bona part de la història de la ciutat i de tot Catalunya, com ara el canvi d'un govern republicà a la dictadura franquista

Des del 2002 es va deixar d'editar en paper i ara existeix en web

La Gaseta Municipal de Barcelona ja és una publicació centenària. El 4 de novembre va fer cent anys que va veure la llum. Des de llavors s'ha publicat ininterrompudament i s'ha adaptat als contextos històrics: la Mancomunitat, la dictadura de Miguel Primo de Rivera, la República, la Guerra Civil Espanyola, la dictadura de Francisco Franco i l'etapa democràtica. Ho assegura l'historiador Antoni Jordà, que ha escrit el llibre Barcelona, cròniques de l'Ajuntament la Gaseta Municipal 1914-2014.

“No és una història de Barcelona, ni de Catalunya, ni tan sols de l'Ajuntament, però des de la Gaseta es pot entendre millor què és l'Ajuntament, Barcelona i Catalunya perquè la ciutat actua com una capital”, exposa Jordà. Avui la Gaseta només explica les accions del municipi, contractes o els concursos públics, però no sempre va ser així. En els primers anys, relata Jordà, també mostrava il·lustracions o notícies de la ciutat, o donava informació de llocs rellevants com els escorxadors, hospitals o cementiris.

Des que va néixer fins al 2002, la Gaseta es va publicar en paper, un total de 125.000 pàgines guardades curosament a l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona (AMCB), que dirigeix Montserrat Beltran. “[La biblioteca de l'arxiu] Té la temperatura i la humitat controlada perquè no es faci malbé la documentació, es neteja la pols i es filtra l'aire perquè no entri contaminació”, detalla Beltran. Ara la Gaseta es publica en format electrònic, que l'AMCB també guarda, i es preveu que en el futur sigui un web que s'actualitzi cada cop que hi ha una novetat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia