Política

Compte enrere

Mas fixa el dijous com a data límit per anunciar si avança les eleccions o no

ERC diu que els independents no seran un escull i Junqueras proposa a CiU dibuixar un govern de concentració

Dijous vinent, 15 de gener, és la data límit perquè CiU i ERC puguin tancar un acord per convocar eleccions. Així ho ha comunicat als republicans i als representants de la societat civil Artur Mas, que aquell dia té previst anunciar públicament la seva decisió. Si l'entesa no és possible, el president de la Generalitat està decidit a esgotar la legislatura tot i les dificultats que comporta fer-ho sense el suport de qui fins ara ha estat el seu soci de governabilitat. Ahir no es van produir avenços en la negociació entre CiU i ERC, que tot indica que es reprendrà demà.

La jornada de divendres, marcada pel joc tàctic entre els dos partits i per l'intent fallit d'Esquerra de donar per fet un acord que no hi era, va elevar a públiques les desavinences entre Mas i Junqueras i ha deixat un rastre de desconfiança més que evident, per més que els republicans s'entestin a fer veure el contrari. Ahir, Oriol Junqueras va insistir en la seva total disposició al pacte i fins i tot va proposar, a través d'un article a El Periódico, l'articulació d'un govern de concentració “d'ampli espectre” que es posi a treballar fins i tot abans de la celebració de les eleccions que, insisteix, s'han de celebrar abans de les municipals. El president d'ERC va intentar ahir en va organitzar una trobada amb Artur Mas per a aquest mateix cap de setmana. La conversa entre els dos protagonistes es va tornar a produir a través de SMS, que des de divendres semblen haver-se convertit en el seu canal de comunicació habitual. En qualsevol cas, la reunió no serà possible perquè el cap de l'executiu viatja a París per participar en la manifestació de solidaritat amb el poble francès, en la qual també té previst participar la secretària general dels republicans, Marta Rovira. Més enllà d'aquesta coincidència, i dels contactes puntuals que puguin mantenir representants de les cúpules dels dos partits, no es preveu que les negociacions formals es puguin reprendre fins demà, dilluns, dirigides per Mas i Junqueras.

Pugna pels independents

La presència d'independents a les llistes d'un partit i l'altre continua sent el principal escull d'un acord que s'ha complicat en les últimes hores, malgrat que les dues parts insistissin ahir a subratllar la seva absoluta disposició a tancar-lo. Divendres, els republicans van anunciar l'acceptació d'una de les tres propostes que el president els havia fet arribar al matí. Era la plantejada el 27 de desembre passat pel president de l'Associació Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria d'Abadal, i consisteix a concentrar els representants de la societat civil en una única candidatura encapçalada per Mas. ERC la donava per bona però es reservava la possibilitat d'incorporar independents, fet que va propiciar el consegüent enuig que el president de la Generalitat va transmetre a Oriol Junqueras a través d'un missatge al mòbil. Ahir, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Marta Rovira insistia en aquesta opció, tot i que la matisava i anunciava que Esquerra permetria que el líder de CiU confeccionés primer la candidatura. “Que Mas faci la seva llista transversal, la millor possible, amb independents i membres de la societat civil; Esquerra farà la seva amb la gent del partit i del seu entorn, que permeti atreure indecisos de l'àmbit socialdemòcrata”, va detallar. La reunió que s'hauria de celebrar com més aviat millor hauria de servir, segons Rovira, “per tancar serrells” i “resoldre dubtes i incerteses”. “Que ningú tingui el més mínim dubte: els independents no seran un obstacle per arribar a un acord sobre les candidatures”, va insistir, després de demanar a Artur Mas que “els convenci” per sumar-se a la llista de CiU. La secretària general d'Esquerra va defensar el dret del seu partit a no desaprofitar el talent de personalitats rellevants de la societat civil que, un cop Mas hagi tancat la candidatura, vulguin incorporar-se a la seva candidatures o a d'altres de l'espectre independentista, com la de la CUP.

Govern de concentració

Al matí, Oriol Junqueras havia obert la jornada amb la proposta ja esmentada d'articular un govern de concentració sense esperar a la convocatòria d'unes eleccions que, insisteix, s'haurien de celebrar abans de les municipals. En l'article, titulat “Som-hi, president!”, aposta pel treball conjunt com a eina per refer la confiança perduda. “Estem disposats a participar en aquest govern de concentració perquè estem convençuts que posant aquest pilar assentem les bases d'una entesa sòlida”, afirma. Junqueras celebra la “concreció pública” de les propostes de Mas i reitera que el seu partit “dóna per bona” la formulada per les entitats de la societat civil “respectant la llibertat i la independència de les entitats i personalitats que puguin veure-s'hi implicades”.

LA DATA

15/1/2015
És el dia
que Artur Mas ha fixat per anunciar si avança les eleccions catalanes o no.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia