cultura

L'armari d'una Lady

El mes d'abril del 1965 ‘My Fair Lady' va rebre vuit premis Oscar. Un clàssic que ha celebrat 50 anys

Cecil Beaton va reconstruir en detall l'opulència de l'època eduardiana amb més de mil vestits

En plena efervescència de la nouvelle vague, un musical d'estil clàssic i amb una estètica cuidada fins a l'últim detall va captivar el públic i els membres de l'Acadèmia de Hollywood ara fa 50 anys. My Fair Lady va aconseguir l'Oscar del 1964 al millor film, i set més, incloent-hi el de vestuari. El Pygmalion teatral de George Bernard Shaw va passar a la història del cinema amb tots els honors gràcies a la conjunció astral entre el director George Cukor, la bella Audrey Hepburn i el fotògraf, il·lustrador i dissenyador Cecil Beaton, que va reconstruir l'opulència de l'època eduardiana amb tot detall. Diuen que els magatzems dels estudis de la Warner no donaven l'abast per encabir els més de mil vestits (per valor de mig milió de dòlars) i barrets que va confeccionar i els múltiples detalls que va trobar en cases d'amics, mercats i museus: llibres, mobles, gàbies...

Perfeccionista i esteta per naturalesa, Beaton sabia molt bé el que tenia entre mans perquè de petit havia viscut amb una mare i una tieta assídues als balls londinencs dels anys exuberants, rics i despreocupats anteriors a la Segona Guerra Mundial. Sensible i hedonista, va aprendre a copsar i estimar la bellesa i el seu pas a la moda va ser natural. Autor d'El mirall de la moda (1954), una bíblia per al sector, va firmar meravelloses portades per a Vogue i va retratar de manera artística els grans personatges de l'època, de Chanel a Picasso. El repte de My Fair Lady l'entusiamava perquè el traslladava a la seva infància. A un món de vestits que oblidaven els rígids polissons victorians per abraçar una fluïdesa (ajustada amb cotilla) de puntes i llaçades molt més pràctica que fins i tot deixava veure els botins; de grans barrets a les curses d'Ascot i amb l'aroma de les flors que duia la seva mare a la cintura quan s'engalanava. Un detall que incorpora al vestuari d'Eliza Doolittle per exemplificar el refinament en l'escena en què aconsegueix parlar sense l'accent cockney.

Les flors són sempre presents en un film en què la protagonista és una florista dels barris baixos londinencs a qui el professor Higgins haurà de convertir en una dama per obra i gràcia d'una aposta. Quan arriba a casa del professor Higgins du un abric de vellut que van destenyir sis vegades per aconseguir l'efecte desgastat i dels regalims d'aigua dels rams; i un barret farcit de plomes, que eren sinònim de distinció, que vol ser vulgar. L'elegància natural de Hepburn feia difícil dotar-la d'un aire dickensià, tot i els esforços del director. Se sentia molt més còmoda dins de vestits com el del seu triomf en el ball final, que Beaton descriuria com “gel en els arbres de Suïssa”. Era un disseny recte i blanc inspirat en els que duia l'actriu de l'època Lily Elsie, tot i que el pentinat (un modern monyo alt amb tiara) el va triar la protagonista perquè sabia que li quedava molt bé. A Audrey l'encantava posar-se els vestits dels figurants de l'escena d'Ascot i deixar-se retratar per Beaton. “És que Eliza no té res!”, exclamava. Ara bé, el seu vestit final, de gasa rosada, la convertirà en una magnífica flor delicada. Com deia Beaton: “Sigues audaç i diferent, no siguis pràctic.” Ella ja no és una treballadora, és una senyoreta que sap dir molt bé “The rain in Spain stays mainly in the plain.

El vestit dels 3,7 milions de dòlars

Si un vestit passarà a la història és el disseny que Eliza llueix el dia del Black Ascot, que és com es coneixen les curses que hi va haver després de la mort del rei Eduard VII. Totes les dames hi anaven de negre o de blanc i negre en senyal de dol. Era espectacular perquè també marcava el principi del final d'una època d'esplendor. Es van fer 400 vestits, impressionants barrets, van intervenir 26 maquilladores, 37 perruqueres i 17 modistes en l'escena més costosa del film, que es va planificar reproduint els moviments de la dansa francesa la Gavotte. “Quan me'l vavan posar vaig veure que era el més meravellós de la meva trajectòria”, va dir Hepburn. La peça pertanyia a Debbie Reynolds. que la va subhastar el 2011 per 3,7 milions de dòlars.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]