cultura

Viatge per les ciutats literàries

John Lanchester, Éric Hazan, António Lobo Antunes, Eduardo Mendoza, Laura Restrepo i Luis Goytisolo són només alguns dels escriptors convidats al Festival de Literatura de Girona i Olot

El Mot tindrà lloc del 7 al 19 d'abril

L'àmbit temàtic d'enguany explora la relació entre literatura i ciutats

Les ciutats no només les construeixen els arquitectes i els polítics, també els escriptors. Ho remarca Mita Casacuberta (Olot, 1964), professora de literatura contemporània de la Universitat de Girona (UdG) que, com a encarregada de comissariar la segona edició del Mot, el Festival de Literatura de Girona i Olot, ha conformat un viatge literari a la recerca de les relacions que s'estableixen entre la novel·la i la construcció de la ciutat contemporània guiat a través de grans escriptors.

“S'ha dit sovint que la novel·la no només representa o reflecteix la ciutat, sinó que la crea, la informa i, al mateix temps, informa la nostra experiència de les ciutats”, recorda la comissària, que ha confeccionat una programació àmplia i atractiva per a la qual s'ha convidat més de quaranta autors de renom –molts d'ells a escala internacional– que participaran en la vintena de converses i activitats d'aquesta cita literària que, en només dues edicions, s'ha fet un lloc destacat en el calendari cultural després de l'èxit de la primera edició, centrada en l'univers de la literatura fantàstica.

Quina és la naturalesa de la relació entre novel·la i ciutat? Quina mena d'històries, arguments, trames engendren les ciutats i per què? Què és, en realitat, una ciutat? Un lloc? Un llenguatge? Un mite? Una ficció? Organismes vius? Pura geografia...? Aquestes i altres preguntes són a la base d'Escriure ciutats, que centra bona part de la seva suggeridora programació amb una sèrie de converses destinades a parlar de les ciutats des de diferents perspectives.

De Bogotà a Atenes

La primera estada d'aquest viatge literari en què es tracta de “parlar d'aquestes ciutats en relació amb els escriptors que han contribuït a escriure-les, a pensar-les”, com detalla Casacuberta, serà amb Les ciutats al límit, representades per Bogotà i Medellín. Una conversa entre la novel·lista Laura Restrepo i el fotògraf Kim Manresa servirà per aprofundir sobre aquestes ciutats; com descriu l'escriptora de Delirio, “el lloc on tothom està en guerra amb tothom”. Éric Hazan i Josep Ramoneda són les dues personalitats que tractaran sobre La invenció de París, mentre que António Lobo Antunes i Jordi Galves descobriran alguns dels Misteris de Lisboa.

A l'hora de parlar de Barcelona –“sens dubte, una de les grans ciutats literàries d'Europa”, en paraules de Casacuberta–, portaran a terme la conversa dos escriptors referencials: l'Eduardo Mendoza de La ciutat dels prodigis i el Sergi Pàmies de La gran novel·la sobre Barcelona. Parlar de Londres és parlar de Capital, en el sentit de metròpoli, però també com a centre on es mouen els diners. Per parlar precisament de la City, s'ha convidat el periodista i escriptor John Lanchester i un londinenc que després de vint anys a Catalunya hi està tornant a través de la literatura, com és el cas de Matthew Tree.

Julià de Jodar i Javier Pérez Andújar oferiran el seu retrat de Badalona i Sant Adrià de Besòs, i Melania G. Mazzucco i Josep M. Fonalleras abordaran La gran bellesa de Roma. De les ferides de Berlín en tindran cura Cees Nooteboom i Josep M. Martí i Font, i de les de Beirut, qui millor que Sorj Chalandon i Tomàs Alcoverro. Pel que fa a les ciutats desfetes com València en parlaran Rafael Chirbes i Joan Nogué, i de la crisi d'Atenes, Petros Màrkaris i Imma Merino.

Les activitats es faran a les seus de Girona (biblioteca Carles Rahola) i Olot (La Carbonera).

Activitats complementàries

A més de les converses entre escriptors i un parell de vermuts literaris, el Mot proposa fins a una quarantena d'activitats paral·leles i complementàries. Destaca el cicle de cinema titulat Una passejada per la ciutat que ha programat el Cinema Truffaut de Girona, on es podran veure films com ara Petit indi; Gente di Roma; Un, dos, tres; L'eternitat i un dia, i Blade runner. També en l'àmbit audiovisual es projectarà el polèmic documental que tanta polseguera mediàtica i política ha aixecat darrerament, Ciutat morta, de Xavier Artigas i Xapo Ortega. L'acte, que tindrà lloc a la Facultat de Lletres de la UdG, es complementarà amb una taula rodona en què participaran els directors i el periodista de La Directa Jesús Rodríguez. Exposicions artístiques com ara les de Manel Bayo, conferències, tallers infantils, cabarets literaris, jocs i fins i tot un ruta urbana per la Girona pecadora són algunes de les propostes d'aquest intens programa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia