Urbanisme

Tarragona avança per descatalogar la Savinosa

L'antic sanatori, a primera línia de mar, deixarà de ser bé cultural per tal de treure'l de l'estat ruïnós

La Diputació obre el concurs per fer el canvi d'usos

Després de molts anys d'intencions i cap pas en ferm, Tarragona per fi s'acosta a la descatalogació de l'antic sanatori de la Savinosa, un pas que ha de permetre que l'edifici, en estat ruïnós i a primera línia de mar, deixi de ser bé cultural d'interès local i sigui possible destinar l'espai a altres usos, públics i privats. La Diputació de Tarragona –propietària de l'edifici– va fer ahir efectiu el conveni signat el desembre del 2013 amb l'Ajuntament i el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC), i va aprovar l'inici dels tràmits per obrir el concurs amb què s'escolliran els redactors que elaboraran la proposta d'intervenció global un cop desprotegit l'edifici.

El document, que estarà llest “en qüestió de mesos”, segons el president de la Diputació, Josep Poblet, també servirà per preveure diversos aspectes del futur de la finca, com és la decisió de quines parts de l'antic edifici es conserven o es tiren a terra, o quins espais s'han de reservar per a usos públics i quins seran de tipus privat. El pla, que incidirà en aspectes patrimonials, urbanístics i paisatgístics, es farà de manera consensuada amb els diferents departaments de la Generalitat implicats –com ara Cultura i Territori–, per tal d'assegurar-se que, quan es tiri endavant el tràmit de descatalogació des de l'Ajuntament de Tarragona, aquest s'aprovi.

Un cop es faci efectiva la retirada de la protecció “inexplicable”, segons Poblet, de l'edifici, s'obrirà la porta a un concurs per definir el futur ús públic i privat de l'antic sanatori. “Podrà presentar-s'hi qui ho consideri convenient”, va dir el president de la Diputació, que va lamentar que la falta d'acord entre les administracions hagi allargat l'abandonament de la finca, tancada des del 1972.

Camí de ronda

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va celebrar el tràmit, tot i que va lamentar que arribi “un any tard” respecte de la signatura del conveni. Per Ballesteros, una de les prioritats ha de ser garantir l'ús públic de la zona verda perimetral de l'edifici, que ha de servir per fer possible el pas del camí de ronda pel litoral.

LA FRASE

Em vull oblidar de tot el temps que hem perdut fins ara en relació amb aquest edifici
Josep Poblet
President de la Diputació de Tarragona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia