Política

Davallada en la facturació

La falta d'inversió també ha afectat les empreses especialitzades en obra pública

La caiguda d'ingressos ha estat del 40% en alguns sectors

La falta d'inversió en obra pública s'ha notat especialment en les empreses que treballen braç a braç amb els ajuntaments en la construcció dels municipis. Unes de les més afectades en aquest sentit han estat les companyies especialitzades en urbanisme i pavimentació, que han vist com la facturació els queia en picat, sobretot durant la primera part del mandat, quan es van notar més els efectes de la crisi econòmica.

“Ens ha afectat molt. A tot Catalunya hem reduït la facturació entre un 30% i un 40%”, expliquen fonts d'Escofet, una històrica empresa familiar, fundada el 1886, que treballa sobretot a la ciutat de Barcelona. En els darrers quatre anys se'ls ha reduït molt la feina; se'ls ha encarregat la pavimentació de l'avinguda Diagonal i la d'un tram del passeig de Gràcia. I, en vista de la davallada, han hagut de mirar cap a l'estranger. “Hem hagut d'exportar més per esquivar la davallada”, asseguren des de la companyia.

Tal com indiquen les dades de licitació del darrer mandat, a finals del 2013 es van tornar a recuperar lleugerament les xifres d'inversió en obra pública, un fet que ha alleugerit els comptes de moltes empreses especialitzades en obres públiques.

Desapareixen els concursos públics

Aquest lleuger canvi de tendència també l'han notat Focus i Taula de Cultura, dues empreses dedicades a l'organització d'esdeveniments tant per al sector públic com per al privat. “La crisi ha estat general a tot arreu”, diu Andreu Barnabàs, responsable de Taula de Cultura, que, en tot cas, destaca la importància que la seva companyia treballi de manera diversificada en diversos àmbits. “Dels ajuntaments tampoc facturàvem molt. Entre un 15% i un 20% en anys electorals”, diu.

Ara bé, del poc que guanyaven per a la via pública –concursos diversos, sobretot de cultura, com ara la posada en marxa del castell de Montjuïc, i inauguracions de tot tipus–, durant aquests quatre anys han facturat poc. L'any 2011 van guanyar el projecte Viu el parc de la Diputació de Barcelona. I poca cosa més. “No s'han fet concursos públics com es feia abans”, destaca Barnabàs, que espera que la situació es pugui acabar de revertir durant el pròxim mandat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia