Urbanisme

El sorteig de més de 200 pisos enfronta els veïns de la Mina

acció El consorci tira pel dret i adjudica els pisos reservats als afectats de l'edifici de Venus

El sorteig es fa a dues setmanes de les eleccions i sense que el ple municipal hagi modificat el pla que preveia enderrocar el polèmic bloc

A poc menys de dues setmanes de les eleccions municipals, la Mina es torna a posar en peu de guerra pel conflicte del bloc del carrer Venus. El ple municipal encara no ha aprovat la modificació del pla especial de remodelació i millora (PERM) de la Mina i, per tant, continua vigent el planejament que preveu l'enderroc de l'edifici per esponjar el barri i la reubicació dels veïns en diferents blocs construïts al barri i pendents d'ocupar des del 2011. És per això que la plataforma d'afectats va intentar frenar el sorteig d'aquests habitatges socials, que des del gener comercialitza l'Agència d'Habitatge de Catalunya en règim de lloguer amb opció de compra, però no ho va aconseguir. El Consorci de la Mina ha decidit tirar pel dret i ahir es van adjudicar 226 d'aquests habitatges socials als quals aspiraven prop de set-centes famílies, algunes del barri i altres fins i tot de fora de la ciutat.

Mentre a dins es feia el sorteig, els afectats de Venus s'ho miraven des de fora perquè els havien impedit l'accés. La portaveu de l'AV de la Mina, Paqui Jiménez, explicava els motius de la protesta dels veïns, que els darrers dotze anys han estat vivint en un bloc que s'ha anat degradant sense que les administracions hagin fet res per evitar-ho. “Vivim envoltats de rates, pitjor que els animals”, es lamentava la Mari, una de les veïnes que a la porta del poliesportiu escridassava tots els que anaven entrant. El procés de reallotjament d'aquests veïns es va frenar després que s'acordés que haurien d'abonar els 34.000 euros de diferència entre el preu del seu pis actual i el nou, en el cas que aspiressin a un habitatge de les mateixes dimensions. A aquesta suma, s'hi havia d'afegir l'IVA, uns 12.000 euros més, unes quantitats fora de l'abast d'aquestes famílies, que tampoc poden aspirar al finançament dels bancs. Aquestes dificultats van fer que l'estiu passat el Consorci de la Mina acordés mantenir l'edifici i, a canvi, prometés unes millores que estan pendents del procés burocràtic que cal seguir per desafectar la finca.

La irritació dels afectats i dels col·lectius que els donen suport contrastava ahir amb l'alegria dels que sortien del sorteig amb un pis sota el braç. L'Ana, una veïna de la Mina, explicava molt contenta que el seu fill havia estat un dels afortunats. “Fins ara vivia a casa meva però s'ha casat i necessitava un lloc per viure”, deia la veïna, que hi afegia que els pisos que es van sortejar ahir feia “massa temps que estaven buits”.

Els afectats de Venus pensen portar avui la protesta fins a la plaça de la Vila. “Volem que els veïns de Sant Adrià tinguin clar què fan els que governen la ciutat i reflexionin abans de tornar-los a votar”, assegurava el president de l'AV de la Mina, Paco Hernández, que no descarta allargar la protesta durant més dies per fer sentir les seves reclamacions.

LA XIFRA

226
pisos
que formen part de quatre promocions diferents són els que ahir es van sortejar al poliesportiu de la Mina

LA DATA

27.02.2015
El ple municipal
va aprovar una moció que instava al compliment del pla de millora i a mantenir l'edifici de Venus

L'oposició hi veu “irregularitats”

Tots els partits de l'oposició municipal, juntament amb els regidors no adscrits, es van aplegar ahir a la tarda per denunciar que en el sorteig d'ahir hi van concórrer una sèrie d'irregularitats. Es basen en el fet que el ple va aprovar el 27 de febrer passat una moció, presentada pel grup municipal de CiU, que instava el consorci a tirar endavant totes les actuacions previstes en el pla especial de remodelació i millora (PERM) de la Mina i, per tant, a no enderrocar l'edifici del carrer de Venus i buscar solucions per als afectats. El text va ser aprovat per onze vots a favor dels partits de l'oposició i deu abstencions dels dos grups de l'actual equip de govern, format pel PSC i ICV-EUiA. A aquest text, s'hi suma un requeriment presentat el 14 d'abril per la plataforma d'afectats de Venus que insta al compliment del PERM i demana la paralització del sorteig dels habitatges. La denúncia dels partits suma els representants de CiU, el PP, PxC, els regidors no adscrits que concorren per MES i C's a les properes eleccions municipals i també té el suport d'ERC en defensa dels drets dels afectats del carrer Venus, que ahir al matí van rebre la visita de representants de la llista de Sant Adrià en Comú a l'exterior del poliesportiu de la Mina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia