L'Oréal fabricarà pell humana amb una tècnica de bioimpressió en 3D
El sistema, que ja es fa servir en el camp de la medicina, s'utilitzarà per primera vegada per finalitats cosmètiques
La multinacional ja cultiva teixit humà als seus laboratoris de Lió a partir de cèl·lules de donants però el nou procés permetrà produir-la amb més rapidesa i precisió
La companyia cosmètica L'Oréal produirà artificialment pell humana amb la tecnologia d'impressió 3D per a aplicar-ho al sector de la bellesa i cura personal, en col·laboració amb Organovo, una empresa nord-americana de biotecnologia. El material orgànic imprès es farà servir per a la prova dels seus productes, així com per examinar-ne la toxicitat.
No és la primera vegada que la multinacional de bellesa utilitza teixits humans per als seus estudis de mercat i toxicològics. Per tal d'evitar fer proves en animals, des de fa més de 30 anys l'empresa cultiva milers de mostres de pell humana als seus laboratoris ubicats a la ciutat francesa de Lió, procedents de donacions de les clíniques de cirurgia estètica.
La impressió de teixits humans és una tècnica que s'empra actualment en el camp de la medicina. Organovo ja reconstrueix teixit per al fetge i el ronyó a partir de la impressió, però és la primera vegada que la tècnica s'aplica en el camp de la cosmètica i bellesa.
En aquest sentit, Guive Balooch, vicepresident de L'Oréal, assenyala que l'aliança de les dues firmes marca “la primera aplicació de la tecnologia innovadora dins de la indústria de la bellesa”.
En concret, la multinacional d'origen francès farà servir la plataforma Novogen Bioprinting d'Organovo per imprimir el teixit de pell. Es tracta d'un procés que inclou identificar elements geomètrics i de composició clau del teixit objectiu. També permet fer servir biotintes i blocs de construcció multicel·lular per, després, reconstruir el teixit mitjançant capes verticals.
5m² de pell
Als laboratoris de Lió de L'Oréal els investigadors han estat utilitzant fins ara una tècnica de cultiu que implicava trencar el teixit de pell humana procedent de donants en cèl·lules individuals, alimentar-les amb una dieta especial, i fer-les créixer en un entorn que imita el cos humà. Prop de 60 científics treballen a partir d'aquesta tècnica per reconstruir cada any 100.000 mostres de pell, la qual cosa representa si fa o no fa cinc metres quadrats de superfície per un mil·límetre de gruix, l'equivalent de la pell sencera d'una vaca.
L'Oréal només fa servir la meitat de la producció de pell per als seus propòsits, i en ven la resta a empreses farmacèutiques i també a competidores del mercat de la cosmètica. Segons dades recollides per Bloomberg, el preu d'una mostra d'un centímetre quadrat de pell artificial se situa al voltant dels 60 euros, a triar entre sèrie de nou tipus de varietats de pell classificades per edats i ètnies.
El mètode emprat per produir eixe centímetre, però, requereix una setmana de temps. Ara, amb la tecnologia d'Organovo, la companyia cosmètica vol afegir precisió i velocitat al procés.